Statligt bolag skulle följt LOU

Publicerad 12 jun 2014, 12:15

Akademiska Hus ska betala tre miljoner kronor i böter för att det statliga bolaget inte följt Lagen om offentlig upphandling (LOU) i en upphandling av en byggentreprenad i Umeå som var värd cirka 39 miljoner kronor.

Upphandlingen rörde ombyggnaden av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå för tre år sedan. Den anmäldes av Konkurrensverket, som ansåg att Akademiska Hus borde ha följt LOU, medan Akademiska Hus ansåg att bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och därmed inte omfattas av LOU.

Konkurrensverket har under en längre tid drivit frågan om att Akademiska Hus och flera andra statliga bolag ska tillämpa LOU.

Förvaltningsrätten går nu på Konkurrensverkets linje och Akademiska Hus ska betala tre miljoner i så kallad upphandlingsskadeavgift. Beloppet har fastställts utifrån vad upphandlingen var värd, och sedan sju till åtta procent av det beloppet.

– Lagen om upphandlingsskadeavgift trädde i kraft sommaren 2010, men detta är det första målet för oss där de kommit ifråga, säger Karin Granholm, tf. lagman på Förvaltningsrätten till Elinstallatören.

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom förklarar i ett pressmeddelande att han är nöjd med domen.

– Detta är ett principiellt mycket viktigt mål, och det är därför glädjande att domstolen har gått helt på Konkurrensverkets linje i samtliga frågor. Akademiska Hus ska nu betala tre miljoner kronor i upphandlingsböter”, säger han.