Logga in

Elförlaget börjar med E-böcker

Publicerad
2 jun 2014, 10:12

I dag släpper Elförlaget sin första e-bok. I en tid då de flesta i elteknikbranschen har en smartphone eller tillgång till en surf- eller läsplatta behöver man kunna ha faktaböcker och instruktioner i fickan, enligt Johan Lysholm, ansvarig för Elförlaget på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO).

Elförlaget startades 2008 med tanken ”att vara förlaget för alla som arbetar med el- och teleteknik”. Det ägs av EIO. Elförlagets första e-bok heter ”Minimikrav på elmateriel i olika slags utrymmen”, och släpps den 2 juni. Elförlaget har valt programmet EPUB, som är världsstandard och som gör att all text anpassar sig användarens skärmstorlek.

Johan Lysholm föreslår appen Bluefire Reader för att läsa e-böckerna i surfplattor och mobiltelefoner och Adobe Digital Editions för datorer. Båda är gratis och enkla att ladda ner.

Du kan på ett enkelt sätt söka i en e-bok, du kan göra egna noteringar och ändra textstorlek. Man kan också lägga in interna och externa länkar i en e-bok vilket underlättar förflyttningar mellan olika kapitel. Dessutom kan man flytta en e-bok mellan sina olika enheter.
Johan Lysholm

Elförlagets e-böcker kommer ha digital vattenmärkning, som är ett sätt skydda det upphovsrättsliga materialet. Vid nedladdning av en e-bok med vattenmärke från www.elforlaget.se förses boken bland annat med information om kundens ordernummer och orderdatum. Vattenmärket visar alltså att en e-bok som en kund laddar ned tillhör kunden.

Kunden är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till annan användare. Vattenmärkningen finns kvar vid kopiering av en e-bok.

– Du får flytta din e-bok mellan dina egna enheter men all kopiering utöver för ditt privata bruk, och ”otillbörlig vidarespridning” är förbjuden. En kund är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till en annan användare, säger Johan Lysholm.

När man laddar ner boken till sin dator så går det sedan enkelt att föra över den med en USB-kabel till en läsplatta.

– För att föra över e-boken till mobiltelefon eller surfplatta är det enklast att mejla boken direkt till sig själv, och sedan med den enhet man vill läsa boken i öppna e-boken med till exempel Bluefire Reader.