Facebook vill ha soldrivna drönare

Publicerad 5 mar 2014, 14:48

Facebook förhandlar om att köpa företaget Titan Aerospace, enligt nyhetswebbplatsen Techcrunch. Målet ska eventuellt vara att ge svåråtkomliga områden gratis internet via tusentals obemannade flygplan.

Facebooks fortsätter sin satsning på att ge kostnadseffektivt internet till de fem miljarder människor på jorden som fortfarande saknar uppkoppling. Facebooks köp av Whatsapp för 19 miljarder dollar var en del i den satsningen.

Nu kan soldrivna drönare bli en annan.

Det är drönaren Solara 60 som särskilt lockar Facebook. Den har ett vingspann på 60 meter, och kan bära utrustning som totalt väger upp till 100 kilo, tillräckligt för avancerad nätverks- och kommunikationsutrustning.

Solara 60 har integrerade batteripack och kan med sina 3 000 solceller stanna i luften i upp till fem år. Marschhöjden är 20 000 meter och marschhastigheten drygt 100 kilometer i timmen.
Enligt Titan Aerospace ska en drönare kunna ge telefontäckning över ett 16 800 kvadratkilometer stort område. Det är 100 gånger större än det område som en basstation installerad på marken kan täcka.