Allt fler smarta soptunnor

Publicerad 10 apr 2014, 13:29

Soporna i tunnan pressas ihop till uppåt sju gånger mindre än behållarens storlek på 120 liter och en GPS signalerar när 80 procent av tunnan är full. Soptunnor med solcellspaneler och GPS blir vanligare.

Under några veckor ska Jönköpings kommun nu testa solcellsdrivna och GPS-uppkopplade sopbehållare i olika utemiljöer i Jönköpings centrum. På flera andra håll i landet testas redan olika system.

– Vi har stora utmaningar med volymökningen av avfall på stränder och i staden under sommaren, och söker en lösning för att minska allmänhetens klagomål på nedskräpning. Vad vi önskar är ett system som minskar kostnaden för hantering av papperskorgar och att skräpet ska stanna i tunnorna, säger Mathias Johansson, verksamhetschef vid Tekniska kontoret i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Lösningen kommer från teknikföretaget EWF ECO AB och heter Big Belly Solar. Avfallsbehållaren drivs av solceller och återanvänder sin energi till komprimering av avfallet. Behållarens system är även stängt så att risken för skadedjur minskar.