Logga in

Virtuellt byggande på distans

Publicerad
18 jan 2017, 15:09

Nu startar ny distansutbildning i BIM anordnad av högskola, utbildningsföretag i samarbete med byggbranschen.

Hela byggsektorn står inför en omfattande förändring och digitaliseringen påverkar många processer. Där utgör BIM (Building Information Modelling) en viktig del av utvecklingen. För att lyckas genomföra den virtuella projekteringen och byggandet enligt BIM-kriterier måste de som ska leda arbetet vara kunniga, menar många i branschen.

– Företagen måste bygga upp internt BIM-kunnande med personal som kan hantera digitala verktyg. Det kan till exempel vara en BIM-koordinator på varje företag som kan hantera modellerna, säger Hans Söderström, expert på Installatörsföretagen.

Även Magnus Everitt på Installatörsföretagen menar att installationsföretag borde ta vara på utbildningsmöjligheterna som erbjuds utanför arbetstid. Han jämför med att många som i dag har ledande positioner i VVS-branschen har läst STI-utbildningar kvällstid.

Den nya BIM-utbildningen som utvecklats av Högskolan Dalarna och Lexicon University samarbete med BIM Alliance Sweden är tänkt att utveckla projektledare på området. Den riktar sig till alla som leder eller arbetar eller komma arbeta praktisk med BIM inom bygg- och anläggningsbranschen.

– Vi ser ett stort utbildningsbehov. Naturligtvis för de som kommer nyutbildade till vår sektor, men minst lika mycket för de som är yrkesverksamma och redan jobbar ute hos de olika aktörerna, säger Olle Samuelsson, vd BIM Alliance Sweden, i ett pressmeddelande.

Utbildning ger 7,5 högskolepoäng och kräver inga specifika förkunskaper. Den genomförs med hjälp av praktiska exempel, uppgifter, övningar och projektarbete. Kursstarten är den 6 mars.

– Behovet av en djupare utbildning som ger högskolepoäng och dessutom går att läsa på distans har vi tagit fasta på. Flexibiliteten som distansutbildningen ger, kombinerat med att deltagarna stärker sina akademiska portföljer, har gett ett brett positivt gensvar, säger Mats Johansson, vd Lexicon University, i pressmeddelandet.

På Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm finns också BIM-kurser som kan läsas utanför arbetstid. Kursen BIM2, projektering, installation och samordning, går kvällstid och syftar till att praktiskt känna till och kunna delta i olika BIM-projekt. Den ska ge djupare kunskap och förståelse för dataprogram lämpade för BIM-modellering. I kursen ingår bland annat modellering av installationer – VVS och el, samt samordning med komponentkollisioner och visualisering.