Studenter blir förstaårselektriker

Publicerad 12 maj 2014, 15:08

I vår tar för första gången elever på el- och energiprogrammet på Västerviks gymnasium studenten med ETG-certifiering. Västerviks gymnasium samarbetar med ETG, Elteknikbranschens gymnasium, och kan därför erbjuda eleverna yrkesbevis redan under gymnasietiden.

Västerviks gymnasium är en av 20 skolor i landet som valts ut att samarbeta med ETG. Samarbetet innebär alltså att eleven inte behöver bli lärling efter studenten, utan kan bli förstaårselektriker direkt.

Ulf Pettersson jobbar med utbildningsfrågor på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO), som äger ETG och han berättar att det unika samarbetet uppskattas av både eleverna och arbetsgivarna.

– Jag är en av initiativtagarna till hela ETG-konceptet. Vi har kört det fem år i Nyköping och vi tror att det är rätt väg att gå. Branschen behöver fylla på med folk, men det är bara 1 000 av 2 500 lärlingar som anställs per år, säger han till Vimmerby Tidning.