Logga in

Skatteklipp för egenproducenter större än väntat

Publicerad
30 jan 2014, 14:10

En ny lag ger privatpersoner och bostadsrättsföreningar möjlighet att göra skatteavdrag om de producerar egen, grön el i liten skala Regeringen har dessutom höjt avdraget och ökat antalet avdragsbara kilowattimmar.

Förra året berättade Elinstallatören om det ursprungliga förslaget, som skulle ge privatpersoner och bostadsrättföreningar med solceller på taket eller eget vindkraftverk en skattereduktion på 12 000 kronor.

När förslaget nu blir verklighet har skatteavdraget höjts till 18 000 kronor. Regeringen har avsatt 25 miljoner kronor per år, istället för de åtta miljoner kronor som först utfästes. Det blir möjligt att dra av 30 000 kilowattimmar, jämfört med de ursprungliga 20 000.

Även gränsen för produktionsanläggningarna har höjts, från max 63 ampere till 100 ampere.
Efter justeringarna kan villaägare, bostadsrättsföreningar och företag med något större anläggningar göra skatteavdraget. Lagen föreslås börja gälla från 1 juli.

– Vi behöver mer förnybar el i Sverige, det är bra för det svenska energisystemet men det är också bra för konsumenterna som på det sättet kan ta kontroll på sina elkostnader, säger energiminister Anna-Karin Hatt, i ett pressmeddelande.

Hans Heldring är branschekonom på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO). Han ser positivt på den nya lagen.

– Det är klart att olika stöd för att främja solceller kan öppna för fler affärer för våra medlemmar. Jag skulle uppmana våra elinstallatörer att diskutera installation av solceller med kunderna, där det kan passa. Då är det på sin plats att informera om de incitament som finns också, säger han till Elinstallatören.