”Det kommer ta längre tid att bli klar med produkten”

Eldad med pellets skulle stirlingmotorn göra villaägare självförsörjande på både el och värme. Men i måndags försattes bolaget bakom i konkurs. Vi har pratat med Tomas Arebo, fram till konkursen rekonstruktör.

Gävleföretaget Inresols pelletsdrivna stirlingmotor rönte enormt intresse för ett år sedan och många kunder beställde motorer mot förskottsbetaltning, men har inte fått någon leverans.

– Det man såg var att utvecklingsprojektet var mer oklart än man hade förväntat sig när man tog ett nytag i höstas. Det kommer ta längre tid att bli klar med produkten, det säger Tomas Arebo på Plana juridiska som fram till konkursen varit förordnad rekonstruktör.

Så mycket pellets gör dig självförsörjande - och 7 andra saker du inte visste om stirlingmotorn

De ekonomiska problemen i Inresol uppdagades förra sommaren när bolaget inte kunde betala lön till sina 30 anställda. I november inleddes rekonstruktion och då köpte delägaren och finansiären Anders Källsson ut den tidigare ägaren och blev helägare av företaget.

– Bolaget var helt beroende av tillskott från investeraren. Han tyckte inte längre att det var värt att ha en jättelokal och en stor personalstyrka avsedd för fabriksproduktion. Jag kan förstå det, han har stoppat in väldigt mycket pengar i bolaget, säger Tomas Arebo.

Fler sätt att bli självförsörjande: Bränslecell i källaren – Nu är det vätgasdrift som gäller

Det finns patent i bolaget, tror du att någon kommer köpa upp det och driva utvecklingen vidare?

– Det har förekommit uppgifter om patent, men det finns inga registrerade patent som skyddar produkten.

Lika enkelt som att ansluta solceller

Kan vem som helst plocka upp den här idén och utveckla den vidare?

– Det utvecklingsarbete som bolaget drivit fram till nu har ett möjligt värde som kan köpas från konkursboet men det har inte samma värde som ett patent.

– Grundteknikerna i den här produkten är inte patenterade, det är en stirlingmotor som uppfanns i slutet av 1800-talet, en pelletsbrännare och en generator. Själva innovationen ligger i applikationen, att skapa balans mellan komponenterna.

Här blir 170 lägenheter i Vårdgårda självförsörjande på fastighetsel

Elinstallatören har varit i kontakt med ett installationsföretag som installerat en av Inresols tidiga exemplar av den pelletsdrivna stirlingmotorn. Den ska ha driftsatts i en villa, men installatören uppger att husägaren haft en del problem med produkten. Häri ligger säkert också en betydande del Inresols problem.

– Det är en sak att bygga en maskin till sig själv och få komponenter att fungera ihop – en annan att starta en massproduktion i fabrik av en driftsäker konsumentprodukt. Det ställer högre krav, säger Tomas Arebo, rekonstruktör på Plana juridiska.

Elinstallatören har sökt konkursförvaltaren utan resultat.

"Som ett Apple för elektriker"

Fler nyheter