Logga in

Träpellets in – el ut

Publicerad
19 jun 2018, 15:39

Träpellets in – el ut. De första stirlingmotorerna för hemmabruk har lämnat fabriken i Gävle.

Vårens artikel om en pelletsdriven stirlingmotor, som kan göra villaägaren självförsörjande på el och värme, blev Elinstallatörens största klickfest någonsin. Vad har hänt sedan artikeln publicerades i mars? Vi ringde upp Alexander Ahlin, vd på Strive Energy, som är skandinavisk distributör för produkten. 

Läs mer: Stirlingmotor fixar elen i hemmet

Alexander Ahlin– Vi har börjat leverera de första motorerna till våra återförsäljare, och efter sommaren räknar jag med att de första villainstallationerna ska påbörjas, säger han.

Han berättar att företaget har fabriksvisningar två gånger i månaden hos Inresol, utvecklingsföretaget i Gävle som tillverkar stirlingmotorn.  Dit kommer dels potentiella återförsäljare, dels befintliga återförsäljare som vill lära sig mer om tekniken.

 – Vi bygger upp ett nät av återförsäljare i hela Skandinavien. Intresset är jättestort, säger Alexander Ahlin.

Läs mer: Åtta saker du inte visste om stirlingmotorn för hemmabruk

Den som är nyfiken på tekniken kan titta in i Pelletsförbundets tält under Almedalsveckan i Visby i juli. Där kommer Strive Energy att presentera tekniken, och en motor kommer att finnas på plats.

Vad årets näst mest lästa artikel på Elinstallatören handlade om? Samma stirlingmotor. Den artikeln besvarar åtta läsarfrågor om allt från prislappen till ljudnivån.

Läs mer: Stirlingmotorn: ”Lika enkelt som att ansluta solceller”

FAKTA

Stirlingmotorn drivs av värme

  • Stirlingmotorn uppfanns 1816 för att pumpa vatten ur gruvor i Skottland.
  • I motorns slutna system finns en gas som växelvis värms och kyls för att driva kolvarna. Värmen förvandlas därmed till rörelseenergi, som i sin tur omvandlas till elektricitet.
  • Värme kan i princip komma från vilken källa som helst, exempelvis något som förbränns.
  • Stirlingmotorn är vibrationsfri och har högre verkningsgrad jämfört med vanliga förbränningsmotorer. Men den är svårare att reglera och har högre tillverkningskostnad.
  • Kockums ubåtsmotorer är den mest kända tillämpningen i Sverige.