”Det kändes som att det var lika bra att lägga ner”

Publicerad 14 aug 2015, 12:44

Jonas Frölander, teletekniker, som tävlar i yrkes-vm berättar om misstaget som nära nog fick honom att ge upp och hur han tog sig upp igen.

 

Första dagen på Yrkes-VM för teleteknikern Jonas Frölander handlade om fiber. Tävlingsmodulen var uppdelad i tre steg, berättar han för eio.se.

– När det var tio minuter kvar till lunch tänkte jag mäta upp steg ett, men fick inget att fungera. Då såg jag att jag svetsat ihop en tub från den ena fiberkabeln för mycket. Det kände som att det var lika bra att lägga ner alltihop.

Under lunchen konsulterade Jonas Frölander sin expert, EIO:s Joakim Carlsson.

– Han peppade mig och jag kunde köra på som bara den. Efter en jobbig början kunde jag avsluta rätt bra, säger Jonas Frölander till eio.se.

I telekommunikation är motståndet hårdast från ett antal asiatiska länder – Korea, Japan och Singapore, men också från värdlandet Brasilien. Förutom fiber så har tävlingarna också handlat om att arbeta med ett simulerat fastighetsnät och dra både koppar och fiber. Efter två dagar har Jonas Frölander fortfarande siktet inställt på pallplats. Under fredagens snabbtävlingar är det snabbsvetsning som kommer vara den stora utmaningen.

Johan Ledin som tävlar i elinstallation hade också en lite motig start.

– Det har gått mycket bättre idag än igår (intervjun gjordes på torsdagen reds. anm. )

Motståndet i elinstallation är om inte hårdare så åtminstone större rent kvantitativt. Med 40 ungdomar är det mer än dubbelt så många som de 17 tävlande som Jonas Frölander möter i telekommunikation. Liksom i den grenen är Brasilien och asiastiska länder tuffa motståndare. De sydamerikanska länderna har lite lättare eftersom de är vana vid de produkter som används medan Johan Ledin får kämpa med material han inte är van vid.