Logga in

”De måste ta tag i det här – nu!”

Publicerad
23 maj 2018, 13:11

Varmgång och brand kan i värsta fall bli konsekvensen av installationen i de takdosor som uppmärksammas i Facebook-gruppen Elfel.

När Emil Enander skulle dra el vid utbyggnaden av en ny villa gjorde han en oroväckande upptäckt. Snabbkopplingarna i ungefär sju takdosor (för lampor) var inte korrekt monterade.

– Jag såg tydligt att FK-kablarna inte var stuckna i botten ordentligt i kopplingen. Dessutom användes blå kabel som tändtråd från strömbrytaren till lampan. Det är riskabelt, eftersom tändtråden då kan förväxlas med nollan, säger Emil Enander.

”De måste ta tag i det här nu. Någonstans har egenkontrollen brustit.”

Emil Enander, elektriker.

Huset som bara är cirka två år gammalt ligger i ett litet privatägt villaområde med ungefär 15 villor, byggda samtidigt.

Läs mer: Nyrenoverad villa full av elfel

När fastighetsägaren, ett äldre par, fick reda på problemet blev de skärrade. Felkopplingen kan finnas i flera av husen och i värsta fall leda till varmgång och brand.

– De måste ta tag i det här nu. Någonstans har egenkontrollen brustit, säger Emil Enander.

Felinstallationen har lett till en uppsjö kommentarer i Facebook-gruppen Elfel, där Emil Enander publicerat bilden. En av kommentarerna rör de ofta omdiskuterade snabbkopplingarna, här kallade Helacon.

– Men i det här fallet är det inte klämmornas fel. Tvärtom är det bra att de är genomskinliga, så att man snabbt ser felet, säger Emil Enander.

Läs mer: Oenighet kring varför Wagoklämmor brinner

”Som elinstallatör är det viktigt att vara noggrann. Även om allt ska gå snabbt är det bra att arbeta i sin egen takt”

Emil Enander

Orsaken till felkopplingen tror han snarare handlar om stress. Monteringen har gått för snabbt. Installatören borde också ha gjort en översyn när arbetet var klart.

– Som elinstallatör är det viktigt att vara noggrann. Även om allt ska gå snabbt är det bra att arbeta i sin egen takt. Det brukar bli bäst i slutänden, säger Emil Enander.

Läs mer: Efter domen: Här är obehöriga installatörens elfel