Logga in

”Jag har lärt mig hur myrbon ser ut”

Publicerad
9 nov 2023, 10:00

Det finns många orsaker när belysning inte fungerar. En orsak är av en krypande karaktär, något som elektrikern Johan Viman fick erfara.

Text

Måndagen efter Alla helgons dag fick elektrikern Johan Viman, Nordic Energy Partner, ett samtal från vaktmästaren på en kyrka i Örebro. Besökarna under helgdagen hade klagat på att det varit för mörkt på kvällen, eftersom ett flertal lyktstolpar inte lyste. 

Joakim Grafström om hur många uttag som kan vara ojordade:
Bara ett uttag i hela huset var jordat – är det okej?

Huset var fullt med gammalt elmateriel:
”Förra ägaren var intresserad av belysning”

På plats listade Johan Viman ut att det var belysningen som orsakat att jordfelsbrytaren löstes upp. Den första lyktstolpen han kontrollerade såg bra ut, men på nästa upptäckte han vad som orsakat problemet – myror hade byggt bo i lyktstolpens kopplingscentral.

– Med tanke på att kopplingslådorna satt i själva boet så hade det sugit i sig vatten. 

Det var sönderärgat och fullt med lera i kopplingsplinten, och det var överslag mellan fas och nolla, och jord och nolla. Det gjorde att jordfelsbrytaren löste ut. 

På kyrkogården står ett tiotal lyktstolpar placerade, där sex stycken hade samma problem med myrbon. Dessa lyktstolpar skiljer sig från andra stolpar, både i form och i var kopplingspunkten är placerad. Något som Johan Viman misstänker är anledningen till att myror har kunnat bygga bo i dem.

– Tänker man på vanliga gatustolpar i galvaniserat stål är kopplingspunkten väldigt högt upp i stolpen, de brukar sitta nästan i brösthöjd. Med sådana här lite finare gårdslyktstolpar brukar vara så smala upptill och kopplingspunkten brukar oftast vara rätt lågt ner. 

Sugen på att filma din arbetsvardag? Tiktokaren Matihas Hultman ger sina tips:
5 viktiga tips till elektriker som vill tiktoka 

Johan Viman fick hjälp av vaktmästaren, som fick gräva ur stolparna. Därefter fick han byta ut alla kopplingsdosor, sätta nya skruvplintar och till sist koppla ihop allting. Men utöver det fick han även en lektion i naturkunskap.

– Jag har lärt mig hur myrorbon ser ut.