Logga in

”Kostnaden sved – nästan hälften av vad värmepumpen kostat i inköp”

Publicerad
15 apr 2024, 07:30
| Uppdaterad
12 apr 2024

Problem med elanläggningen efter elmätarbyte – det vittnar flera om efter vår rapportering om ett Arn-fall. En läsare som också fick sitt kretskort förstört fick stå för en stor del av kostnaden själv. 

Strax efter att elnätsbolaget bytt husets elmätare stannade Henrik Nygårds luftvärmepump och gick inte att starta igen. Elektrikern som kom och kollade elfelet konstaterade att alla faser var på, så i normala fall borde värmepumpen gå. ”Det måste ha skett något med fasen vid mätarbytet, troligen ett tillfälligt fasfel.” sa elektrikern.

”…Någon sorts medskick inför besöket hade varit bra. Fast problemet med det är väl att elnätsbolaget då erkänner att det finns risker med elmätarbytet. I stället vill de lägga ansvaret på den som bor i huset.”

henrik nygård, husägare

En annan husägare:
Fick rätt om värmepumpen i Arn, men… ”Ellevio var väldigt hårda i sina svar”

Läs också:
Var det mätarbytet som förstörde värmepumpens kretskort?

– När servicepersonen från Panasonic kom för att laga felet sa han att det inte var första gången han såg detta. Tydligen är den här värmepumpens kretskort känsligt för fasfel, säger Henrik Nygård.

Kostnaden för bytet av innedelens kretskort blev cirka 10 000 kr. Hemförsäkringens självrisk var 7 000 kronor.

– Kostnaden sved rejält. Det var nästan hälften av vad värmepumpen kostat i inköp, säger Henrik Nygård.

Han är inte ensam om att drabbas. I Facebookgruppen Elfel berättar en kommentator om mätarbytet i en lägenhet i Stockholm. När strömmen kom tillbaka efter avstängningen small alla lampor, spisen/ugnen började ryka och mikron gav upp med ett poff. Montören menade att det omöjligt kunde vara mätarbytet som orsakade detta, men mätning i ett vägguttag visade 400 volt. Därefter bytte de till en annan elmätare.

En kommentator berättar att en power supply dog vid ett elmätarbyte i hans lägenhet. Annan elektronik har också gått sönder vid vanliga strömavbrott. ”Därefter stänger jag alltid av elektrisk utrustning om jag vet att något ska göras i elanläggningen. När mätarbytet gjordes här hemma stängde jag av bergvärmepumpen, inklusive dess arbetsbrytare.”

Henrik Nygård menar att det inte bör bli fasfel för att man stänger av strömmen. Men det kunde vara bra med mer information till fastighetsägare inför elmätarbyten. I hans fall tog mätarbytet 15 minuter och han hann inte prata med montören.

– Om jag känt till riskerna hade jag inte bara stängt av värmepumpen utan även tagit ur säkringarna. Husägaren är ansvarig för elanläggningen, men de flesta vet inte vad de ska göra. Någon sorts medskick inför besöket hade varit bra, säger han.

– Fast problemet med det är väl att elnätsbolaget då erkänner att det finns risker med elmätarbytet. I stället vill de lägga ansvaret på den som bor i huset.

Henrik Nygård tror att det snabba och lite slarviga handhavandet kan ha att göra med att en miljon elmätare ska bytas under relativt kort tid. Hanteringen kan också skilja mellan bolag.

En kommentator i Facebookgruppen Elfel skriver ”När jag jobbade med mätarbyten var vi tvungna att informera kund när vi skulle bryta, så de kunde förbereda hemma. Det kan bli pikar när man slår i gång en anläggning med hög belastning på.”

Till det positiva, och lite märkliga, hos Henrik Nygård är att den nya smartare elmätaren ger varningar om en fas är överbelastad, till exempel när man laddar elbilen.

– Så nästa gång får vi förhoppningsvis en varning i tid då, säger Henrik Nygård.