Logga in

Prisad solanläggning totalförstördes i brand

Publicerad
27 maj 2024, 12:51

De integrerade solcellerna vann solenergipriset så sent som i april. I torsdags totalförstördes byggnaden och anläggningen i en kraftig brand.

– Det är ju solceller, och de är inte helt lätta att släcka.

Så sa larm- och ledningsoperatör Patrik Hedlund till Göteborgs-posten 7 timmar efter att brandförloppet startade. Först vid midnatt skiftade räddningstjänstens fokus mot efterbevakning. 

Larmet om branden i förskolan nära Kvilletorget på Hisingen i Göteborg inkom 15.14 i torsdags, den 23 maj. Branden beskrivs som omfattande och dagen efter konstaterades att byggnaden blivit totalförstörd.

Arbeta med integrerade solceller
”Det gäller att veta vad man gör, så att inte kablarna börjar bränna mot varandra”

Läs också:
Lägre verkningsgrad, dyrare och ifrågasatta – men integrerade solceller växer

Både barn och personal på förskolan fick evakueras, det rapporterar flera medier. Även boende i närliggande bostadshus fick evakueras. Det finns inga uppgifter om några skadade.

Branden orsakade kraftig rökutveckling som syntes över stora delar av Göteborg.

Läs också:
Vet du vilka elfel som är vanligast när solceller brinner?

Så sent som i april i år belönade föreningen Svensk Solenergi tillverkaren Raymond Solar och fastighetsägaren Ivar Kjellberg med solenergipriset 2024. Taket som brann vann priset Årets anläggning byggnad.

Solcellstaket är integrerat i fastigheten vilket innebär att byggnaden inte har något tak utöver själva solpanelerna.  De 144 solcellspanelerna á 400 W installerades på fyra timmar genom att 15 prefabricerade element lyftes på plats med lyftkran. Arbetsmetoden ska snabba upp installationstiden och minska arbetsmiljöproblem som tunga lyft för solcellsmontörer på taken. 

Orsaken bakom branden är inte känd.