Logga in

Svea Solar: Från hot om förbud till solcellsskola

Publicerad
12 sep 2023, 11:17

I maj klarade sig solcellsföretaget med nöd och näppe från installationsförbud. Nu startar företaget ett stort träningscenter. Under invigningen fick utbildningsministern testa yrket som solcellsinstallatör.

Utbildningscentret i Sollentuna norr om Stockholm är Svea Solars tredje i Europa, och även det största. Anläggningen på taket till företagets tidigare huvudkontor täcker 700 kvadratmeter.

”Säkerheten inom solcellsbranschen behöver öka, och det här är ett initiativ för att göra just detta…”

Johannes Boson, Svea Solar

Tidigare artiklar:
Svea Solar: ”Jobbar fokuserat för att öka säkerheten”

Läs också:
Svea Solar: Bristfällig installation och ett trasigt tak

Vid centret erbjuds installatörer, elektriker och andra blivande solenergispecialister att träna olika moment i en trygg miljö. Till exempel finns tak med olika beklädnad och lutning. Säkerheten är viktig och därför ingår utbildning och träning inom fallskydd och elsäkerhet.

– Säkerheten inom solcellsbranschen behöver öka, och det här är ett initiativ för att göra just detta. Alla våra installatörer och arbetsledare behöver gå utbildningen och certifieras, men även andra funktioner i bolaget behöver ökad kunskap om hur vi arbetar säkrare. Vår målsättning är att öka säkerheten i hela branschen, säger Johannes Boson, Svea Solars Sverigechef.

Så sent som i maj var Svea Solar nära att förbjudas utföra solcellsinstallationer. Detta efter nio allvarliga anmälningar till Elsäkerhetsverket. Men svaret på föreläggandet, som skickades in till myndigheten 31 maj, blev godkänt och företaget klarade sig utan förbud.

Var nära förbud:
Svea Solar: ”Vi har brustit i de här enskilda fallen”

En anledning till att Elsäkerhetsverket avslutade ärendet var att Svea Solar höll på att inrätta utbildningscentret.

Under invigningen den 6 september medverkade utbildningsminister Mats Persson. Han och andra besökare fick då möjlighet att testa yrket som solcellsinstallatör.

Sedan tidigare har Svea Solar två så kallade Training Centers i Europa där över 600 personer utbildas årligen. Ytterligare ett invigs i tyska Köln i mitten av september.