Logga in

Så kan solpaneler installeras på en villa på en till två dagar

Publicerad
6 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
8 feb 2024

Hanterar du solpaneler en i taget? Det nya svenska solcellstaket är upp till 4×8 meter stort och har kablarna fördragna i fabrik. En villainstallation kan göras klar på en-två dagar.

I en fabrikslokal i Mölnlycke utanför Göteborg produceras soltak i flygande fläng. Med sina prefabricerade solcellsmoduler är Raymond först i världen med ett helt nytt sätt att installera solceller på hustak.

Det tar bara 1-2 dagar att göra klart ett prefabricerat soltak. Foto: Raymond Solar.

– Våra taksektioner skräddarsys för varje projekt, i storlekar upp till åtta gånger fyra meter för varje sektion.  All kabeldragning till solpanelerna görs i fabriken för att uppnå högsta kvalitet och korta ner installationstiden.

Det säger Mattias Hansson, utvecklingschef på Raymond Solar. Han förklarar att tekniken gör att ett normalstort villatak kan installeras på en till två dagar. 

– Det är våra egna installatörer som gjort detta arbete tidigare. Men nu när vi skalar upp volymen arrangerar vi certifieringsutbildningar för takfirmor som kommer att installera och sälja Smart Solar Roof runt om i landet. Sedan får lokala elinstallatörer ta över när växelriktare och eventuella batterier ska installeras.

Riskabelt takarbete:
Här är tre arbetsmiljörisker vid solcellsmontage

Varje takprojekt inleds med att fotografera det aktuella taket med drönare för att få fram CAD-filer till projekteringen. Det görs för att optimera utnyttjandet av takytan.

Mattias Hansson är utvecklingsansvarig på Raymond Solar. Foto: Lars-Göran Hedin.

För att anpassa takelementen till måtten på det enskilda taket har Raymond Solar ett system av olika plåtar som kan skräddarsys för varje tak. Ett vanligt problem med solcellstak är att de har för dålig ventilation och att de då blir varma vilket leder till att de producerar upptill 20 procent mindre solel. Detta leder också till att cellerna degraderas över tid, vilket också minskar produktionen. 

– Vi har tagit fram flera innovationer för att lösa det här problemet. Dels så är hela solcellstaket designat för att uppnå maximal ventilation, men vi har också tagit fram ett patentgodkänt fläktsystem som kan kyla solcellstaket. Hela prefablösningen är globalt patenterad, liksom en rad andra konstruktionsdetaljer, säger Mattias Hansson. 

Solcellerna omges av gorillaglas på ovan- och undersidan. Därför tål de höga laster och går att gå på. Foto: Lars-Göran Hedin.

Takelementen läggs lämpligen på ett underlag av råspont och takduk. På så vis krävs ingen annan taktäckning. 

– På det här viset skapar vi ett solcellstak som ger 85 procent lägre CO2-avtryck än när man monterar traditionella solpaneler med aluminiumram på betongtegel – den vanligaste metoden på villatak, säger Mattias Hansson. En bonus är att Raymond Solars taksystem passar på takkonstruktioner med dålig bärighet – systemet väger inte mer än 22 kg per kvadratmeter.

De här fördelarna hoppas Raymond Solar ska leda till att företaget kan kapa åt sig en stor del av potentialen för byggnadsintegrerade solceller. 

– Vårt sätt att installera solcellsmodulerna kan förändra både tak- och installationsbranschen, menar Mattias Hansson.

– Genom att företagets modulära solcellstak lyfts på plats med en kran, innebär metoden en stor förbättring av arbetsmiljön för installatörerna som nu helt slipper lyfta tunga solcellspaneler. 

Smart Solar Roof är dyrare än vanliga solpaneler, men skillnaden är inte större än att den oftast kompenseras av att kunden slipper investera i en ny takbeläggning när det är dags att renovera ett äldre tak eller i samband med nybyggnation.

Elementen kopplas samman med snabbkontakter. Foto: Lars-Göran Hedin.

Varje år byts 35 000 tak i Sverige, förutom de cirka 10 000 tak som behövs i nyproduktionen. Raymond Solar skalar nu upp sin kapacitet för att nästa år kunna producera närmare 5 000 soltak för Sverige. 

Mer byggnadsintegrerat:
Sju solcellstak för den som vill slippa paneler

– Vi planerar även att sätta upp flera solcellstaksfabriker runt om i Europa för att kunna möta den internationella efterfrågan. 

Taket säljs också tillsammans med batterier och växelriktare tillsammans med den egna flex- och stödtjänsten RayFlex.– Med RayFlex gör vi det möjligt för våra kunder att maximera sina intäkter från ett smart soltak, berättar Mattias Hansson.
Raymond Solar har dessutom tagit fram ett flyttbart stegsystem för att kunna optimera med ännu fler paneler kring skorstenar.