Logga in

Marknaden för solceller viker – batterier blir elfirmornas nya guld

Publicerad
8 jan 2024, 06:58
| Uppdaterad
29 dec 2023

Lägre elpris och dyra räntor – det har lett till färre nya solcellsinstallationer på svenska villatak. Istället ökar intresset för energilagring. Det skriver Elinstallatörens Fredrik Karlsson i en krönika.

När jag i somras sammanställde en lista över de 30 största installationskoncernerna var fyra bolag rena solcellsföretag. Alla med en omsättning på minst en miljard kronor. Alla med rekordtillväxt bakom sig och med planerad tillväxt framåt.

Samtidigt har solcellsuppdragen varit ett betydande inslag av många vanliga elfirmors verksamhet.

Efterfrågan har varit så stor att branschen haft svårt att leverera i önskad takt, vilket lett till långa väntetider för kunderna.

Men elpriserna har gått ner och många svenskar tyngs av ökade räntekostnader. Det har gjort att efterfrågan från privatpersoner minskat kraftigt.

Läs också:
Elektrikern: ”Vi har slutat med vägguttag”

Läs också:
De bygger offentliga laddstationer utan beställare

Läs också:
8 saker vi lärt oss av att nischa oss på sol och ladd

Vi har inte sett någon stor varselvåg ännu från de stora solcellskoncernerna. De får fortfarande uppdrag från företag och offentliga beställare men jag tror vi kommer att få se ett hack i tillväxtkurvan framöver.

När jag pratat med elföretagare den senaste tiden vittnar många om att privatpersoner inte längre investerar i solcellsanläggningar. Jimmy Wilhelmsson på Elektrikern i Västerås som vi berättat om i andra artiklar säger till och med att den delen av marknaden dött. Men de har fortfarande solcellsuppdrag åt företag och offentliga beställare. Så verkar det vara för många elfirmor.

Istället ökar förfrågningarna om att installera batterier, vilket är en investering som kunderna i vissa fall kan räkna hem på ett par år. Många gånger är det privatpersoner som redan installerat solceller som nu investerar i batterier.

Samtidigt lever marknaden för elbilsladdning. Signalerna som nått mig om laddning ger en spretig bild  men summan är ändå att det är lägre efterfrågan än för ett år sedan.

Men en sak kan ni räkna med: utvecklingen mot förnybart kommer att hålla i sig och den innebär en efterfrågan på elektriker.