Logga in

”Beror på var i badrummet tvättmaskinen är placerad”

Publicerad
29 okt 2020, 08:49

Mäklarbilden på en märklig badrumsinstallation uppmärksammades av Instagramkontot Hemnetknarkarna och fick mycket reaktioner. Många påpekar de uppenbara elfelen, men kritikerna får också mothugg. Varför ”bör” tvättmaskiner och torktumlare vara fast anslutna?

Elinstallatörens artikel om en tokig installation av tvättmaskin och torktumlare i en lägenhet till salu har väckt stort engagemang. En läsare undrar bland annat varför tvättmaskiner och torktumlare ”bör” vara fast anslutna?

Om maskinerna är placerade i område 1 eller 2 ska de inte anslutas med stickpropp till uttag.

Joakim Grafström, SEK Svensk Elstandard.

– När det gäller installationer i bad- och duschrum finns särskilda fordringar i Elinstallationsreglerna (SS 436 40 00), avsnitt 701. Fordringarna beror på var i badrummet tvättmaskinen/torktumlaren är placerad, säger Joakim Grafström hos SEK Svensk Elstandard.

Så här såg det ut: Mäklaren: ”Det finns intresse för den här bostaden”

Badrummet delas in i områden utifrån avståndet från dusch eller badkar. På bilden som publicerats på Instagram-kontot hemnetknarkarna skymtar såväl handfat som duschkabin strax intill tvättmaskinen med torktumlare ovanpå. Det ser ut som att maskinerna står mindre än 60 cm från duschkabinen, alltså i område 1 eller 2.

– Om maskinerna är placerade i område 1 eller 2 ska de inte anslutas med stickpropp till uttag, säger Joakim Grafström.

Han tillägger att om maskiner installeras i område 1, alltså mycket nära duschen, ska de vara lämpade för det, enligt tillverkarens anvisningar. Det är också upp till respektive tillverkare om det är okej att klippa bort stickproppen för att göra en fast installation.

– Vanligen levereras maskiner med stickproppsanslutning, så det torde vara tillverkarnas föredragna anslutningsmetod. Det går bra om maskinerna är placerade utanför områdena 0, 1 och 2, men inte annars, säger Joakim Grafström.

Läs mer: Kan jag strunta i Elinstallationsreglerna?

Bra med lite koll: 8 påstådda elfel som inte alltid är elfel

 

Fakta Gränsdragning i badrum

Var och hur du får installera elanslutna maskiner i bad- och duschrum beror av en rad faktorer.

Elinstallationsreglerna, avsnitt 701, ger anvisningar utifrån tre områden i badrummet: 0, 1 och 2, där 0 är närmast badkar/dusch och 2 längst ut.

Område 0: Här får bara elapparater speciellt avsedda för montering i detta område placeras. Dessutom ska åtgärden ”skydd genom användning av SELV” tillämpas, med spänningen begränsad till 12 Volt (AC) eller 30 Volt (DC).

Område 1: Elapparater som placeras här ska vara fast monterade och fast anslutna. De ska även vara avsedda för placering här, enligt tillverkaren. Det kan till exempel vara duschpumpar, handdukstorkar och ljusarmaturer. Kopplingsdosor för matning av dessa apparater får också monteras här. Läs mer i Elinstallationsreglerna, avsnitt 701.55.

Område 2: Alla typer av tillbehör, utom nätanslutna uttag, kan monteras här. Uttag för SELV och PELV får monteras, med de vanliga spänningsbegränsningarna 50 Volt (AC) eller 120 Volt (DC), samt rakapparatuttag. Mer om montering av uttag i område 1 och 2 går att läsa i Elinstallationsreglerna, avsnitt 701.512.2.102.