Logga in

”Verkligen hål-i-huvudet att reglerna är så här”

Publicerad
8 nov 2023, 10:27

Har du en servicebil som bara kan nyttjas i tjänsten kan momsen dras av. Men många missar avdraget – på grund av särskilt en regel som upplevs som tokig.

Inköp, inredning och drivmedel – bilen är en stor utgiftspost för en installatör. Den blir ännu dyrare i kalkylen av att momsavdrag inte kan göras. Det finns nämligen en regel om att förarhytten och lastutrymmet ska vara åtskilda med en luftspalt. Det räcker alltså inte ens med en vägg emellan.

Mer om bilar
Patrik bytte till elbil: ”Jag tankar för under 100 kr i månaden”

Läs också:
Fyra faktorer för lönsam servicebil på el

Det gör att bara större bilar med flak eller separat hytt ger rätt till momsavdrag men mindre – och således mer miljövänliga bilar – ger inte rätt till momsavdrag.

Martin Lindbäck, vd Elcab Installation i Göteborg. Foto: Privat

– Det är verkligen hål-i-huvudet att reglerna är så här, säger Martin Lindbäck, vd för Elcab Installation i Göteborg.

Företaget har ett 20-tal bilar, en Peugeot-modell med vägg mellan förarhytt och skåp. Men inget mellanrum emellan och därmed ingen rätt till momsavdrag.

– Det går ju inte att sitta där bak så det tycker man ju skulle räcka. Vi får betala mer moms än vad jag tycker att vi skulle behöva, säger Martin Lindbäck.

Jimmy Vilhelmsson, Elektrikern i Västerås.

Även Jimmy Vilhelmsson, som driver företaget Elektrikern i Västerås reagerar på reglerna:

– Vi har gått över till att bara ha elbilar, som redan är dyra, så att inte kunna göra avdrag känns jättefel. På något sätt måste jag få betalt för alla extra kostnader så effekten blir att jag kan förlora jobb på det här, säger han.

Håkan Karlsson, Rör-Karlsson.

Håkan Karlsson, som driver Rör-Karlsson i Mönsterås:

– När man tar upp detta med politiker säger de att det inte kan vara så tokigt, de tror mig först inte, men jag får förklara att så här tokigt är det.

Han förstår inte vad det har för betydelse om det är en eller två väggar emellan, det går ju ändå inte att sitta i skåpet.

– Det enklaste vore ju om de ändrade reglerna så att våra servicebilar klassades som lastbilar i detta avseende också.

Företagarna har genom Installatörsföretagen SME-grupp, små och medelstora företag, skrivit till regeringen för att få till en ändring av reglerna.

Läs också:
Quiz: Vad kan du om elbilar egentligen?

Svenskt Näringsliv har engagerat sig i frågan och lyfter fram flera andra länder med mer ändamålsenliga momssystem.