Logga in

”Jag ska bjuda morfar på middag”

Publicerad
4 sep 2023, 06:45
| Uppdaterad
1 sep 2023

Viktor Legidos, 18, fick nyligen anställning som elektrikerlärling. Det är en chans som långt ifrån alla som klarat av EE-programmet får. ”Jag har några kompisar som just nu jobbar med annat medan de letar lärlingsplatser. Jag hade tur.”

Viktor Legidos tog studenten från El- och energiprogrammet på Thorildsplans gymnasium i vår. Efter att han gjort sin praktik hos elfirman 1988Elektriska fick han även möjligheten att göra sin lärlingstid där. När vi hör av oss till Viktor befinner han sig i Farsta, där han och hans kollegor bland annat river el. Att få en lärlingsanställning är inte alla förunnat. 

Läs också:
”De rycker och sliter i en redan nu”

Läs också:
”Kursbetygen märks tydligast för yrkeselever”

– Jag har några kompisar som just nu jobbar med annat medan de letar lärlingsplatser, så jag hade tur, säger han. 

Av Viktor Legidos klasskamrater från gymnasiet tog många olika vägar efter studenten. Vissa fick anställning där de gjorde sin praktik, men något Viktor har noterat är att andra har haft svårt att få en anställning som lärling.

Enligt Annelie Wigren, ägare 1988Elektriska, får firman in samtal från ungdomar som söker lärlingsplats dagligen. Men som en liten firma på åtta personer kan de  bara ta emot en lärling i taget. Som lärling måste Viktor alltid ha med sig en kollega när han jobbar. Det gör att det är svårt att komma in i branschen. 

– Elektriker behövs, men det är inte många som vill ge lärlingsplatser. Men det är svårt att bli elektriker om man inte får någon lärlingsplats, säger Viktor Legidos. 

Läs också:
”Förhoppningen om lärlingsplats gick snabbt över i frustration”

Vad gäller framtidsplanerna för Viktor kommer han fortsätta jobba hos 1988Elektriska ett bra tag till. Viktor planerar att spara sin lön till en lägenhet, för att kunna fixa med sin privatbil och för att kunna unna sin morfar. 

– Jag har lovat min morfar att bjuda honom på middag, säger han.