Logga in

Experten: Därför bländar led-plattorna

Publicerad
26 nov 2019, 10:53
| Uppdaterad
15 apr 2021

”Sällan har ett inlägg spridits så snabbt”, säger Per Nylén på Arbetsmiljöverket om förklaringen alla plötsligt ville läsa.

Den förhärskande belysningslösningen som installeras i dag är led-armaturer, ofta infällda i undertak. Pendlade lysrörsarmaturer är ytterst ovanliga vid nyinstallation. Led-plattorna har många fördelar. De är billiga, lättinstallerade, har låg energianvändning och ger flexibla kontorsmiljöer. Men de har ett problem som pendlade lysrörsarmaturer inte har. De kan blända. 

Rundstrålande LED-ljus fick Elfack design award

– Jag ville uppmärksamma det här problemet. Det är många som störs av den här ganska dåliga ljusmiljön som blir av kontrasten mellan led-plattan och det mörka taket.

Det säger Per Nylén, docent och avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket. Hans text om bländande kontorsbelysning har fått eget liv på nätet efter att många delat den. 

Problemet är att led-plattans lysande yta ligger i samma nivå som övriga delar av det obelysta innertaket och kan skapa en hög kontrast. 

”Någon av våra inspektörer kommer sannolikt att notera den här bristen och köra igång ett ärende. Det brukar börja med ett pilotfall. Det är väldigt lätt att hitta den här typen av bländande belysning.”

Per Nylén, avdelningschef Arbetsmiljöverket.

Pris för bästa belysningsnyhet på Elmässan 2019:  Ändra lampans plats i rummet – utan att montera ner den

– Skillnaden mellan led-plattorna och omkringliggande akustikplattor bör inte överstiga tio gånger. Ju lägre skillnad desto bättre, säger Per Nylén. 

Ett annat problem är att fastighetsägarna ofta nöjer sig med att armaturerna är nerdimmade till 300 lux när det rekommenderade värdet är minst 500 lux. 

– Den hyresgäst som vill ha ett högre luxtal tvingas skaffa en arbetsbelysning, och så har man två armaturer som står och drar ström samtidigt. Det är en underlägsen lösning till pendlande armaturer som ger både upp- och nedljus och som ofta ger över 500 lux på arbetsytan, säger Per Nylén. 

DCL: Quiz: Har du koll på nya lampdonen?

Arbetsmiljölagen är tydlig på området. Den anger att bländning ska undvikas. Det där ”ska:et” kan Arbetsmiljöverket luta sig på och själva starta ett ärende. 

– Någon av våra inspektörer kommer sannolikt att notera den här bristen och köra igång ett ärende. Det brukar börja med ett pilotfall. Det är väldigt lätt att hitta den här typen av bländande belysning, säger Per Nylén.

Bländning är ett problem som är individuellt och det har delvis med ålder att göra. Även om det går att mäta luminansen i candela per kvadratmeter är bländning en subjektiv upplevelse. 

Här är LED-modulen med inbyggd Dali

– Det är stor skillnad på hur olika personer upplever luminans. Äldre blir lättare bländade än yngre. Det beror på ögat naturliga åldrande. Det uppstår opaciteter i linsen, små korn som sprider ljuset istället för att det går rätt in och träffar näthinnan på rätt ställe. Det blir som en vit slöja. 

Per Nylén beskriver fenomenet som att köra bil och få möte. Istället för att se två tydliga vita strålkastare börjar det likna en vit vägg. Denna typ av åldrande av ögat resulterar i diagnosen grå starr. I dag kan ögats åldrade lins ersättas med en plastlins genom en enkel ögonoperation.

DCL: Den här spänningsprovaren passar faktiskt i nya lamputtagen