Logga in

”De flesta har nog glömt hur det var när T8 kom”

Publicerad
7 feb 2022, 09:54
| Uppdaterad
14 feb 2022

Den 1 september 2023 blir det stopp för T8 och elektriker planerar att hamstra lysrör. Led-armaturer behöver bytas stup i kvarten och lumentalet är inte lika högt? Håller du med om kritiken eller tycker du att led har blivit bättre?

Redan nu gäller de nya ekodesignkraven för belysning, som trädde i kraft 1 september 2021. Under övergångsperioden kommer olika ljuskällor successivt att förbjudas. Exempelvis måste T8-lysrör fasas ut från marknaden från och med 1 september 2023.

“Över åren har tekniken förfinats och livslängden ökat. Så är det med led också. Det är enorm skillnad i hållbarhet mellan dagens led-armaturer och de som fanns för fem år sedan.”

 Johan Röklander, ljusdesigner

Mycket att ha koll på:
”En rejäl gestaltningsmiss”

Fasas ut successivt:
EU släcker halogenlampor

T8-lysrör är vanliga ljuskällor som exempelvis finns i industrier, parkeringshus, tvättstugor och andra lokaler.

”Men då får man väl hamstra på sig lite T8-lysrör när man springer på dem.” skriver en elektriker i Facebook-gruppen Fluxio. Han menar att alternativet led-lysrör är sämre, bland annat för att man kan tvingas byta en hel armatur om drivdonet är dåligt.

Andra i tråden är mer positiva till led-alternativen. Roger Fundin i Kalmar menar att det ganska enkelt går att ersätta T8 (som har glimtändare) med led-lysrör.

– I regel är det inga problem att byta till led-lysrör i de flesta armaturer. Med led-rören följer ersättare till glimtändaren, och i den sitter en liten säkring, säger han.

Dock gäller det att vara uppmärksam på hur installationen är utförd från början, menar Roger Fundin. Om det är seriekopplat ska drosseln tas bort och fasen byglas. Även i parallellkopplade armaturer kan det vara en fördel att ta bort drosslarna – om man vill vara noggrann och vet att vanliga lysrör inte kommer att användas. Detta eliminerar en potentiell felkälla, och minskar elanvändningen eftersom drosseln drar lite ström.

Ljusdesignern Johan Röklander menar att det i grunden är positivt att fasa ut teknik som innehåller kvicksilver, som T8 gör. Sedan finns ofta barnsjukdomar med ny teknik, men det brukar ordna sig efter hand.

– De flesta har nog glömt hur det var när T8 kom som ny teknik. Då fick de bytas ofta, ljuset i lysrören var under all kritik och energianvändningen hög jämfört med i dag. Över åren har tekniken förfinats och livslängden ökat. Så är det med led också. Det är enorm skillnad i hållbarhet mellan dagens led-armaturer och de som fanns för fem år sedan, säger han.

En frustrerad kommentator i Fluxio menar att led-armaturer behöver bytas ”stup i kvarten”, medan lysrörsarmaturer kan sitta i 50 år. Men så är det inte alltid, enligt Johan Röklander. Det säljs även led-armaturer som kan användas om och om igen, och där det räcker att byta bara lysröret.

– Sedan finns det tyvärr led-armaturer där det inte går att byta delar. Det behöver ändras, exempelvis genom krav från konsumenter på tillverkare. Varför köpa armaturer som inte går att underhålla, utan kanske måste monteras ner och destrueras? Installatörer bör ställa större krav på materialet de köper in, säger han.

Måste användas rätt:
Experten: Därför bländar led-plattorna

En fråga som väcks i Fluxio är den om färgtemperatur – går det att hitta led-lysrör med kall, vit temperatur runt 6 500 K, motsvarande dagsljus? Javisst, menar Roger Fundin.

– Det finns en uppsjö av led-lysrör för 6 500 K. De har dessutom lång livslängd, flimmerfritt ljus och låg energianvändning, vilket borde vara till fördel. Möjligen får man inte ut riktigt lika höga lumental med led, så om det krävs riktigt starkt ljus behövs fler armaturer, säger han.

Ibland går det till-och-med att använda gamla lysrörsarmaturer som inte avsetts för led från början.

– Men det finns några problem med det. Till exempel att armaturen passar fysiskt, men inte är optimerad för reflektorerna eller armaturens ljusutsläpp så att bländning uppstår. Kanske fungerar inte heller styrsystemet ihop med de nya ljuskällorna, säger Johan Röklander.

På marknaden finns också T5-lysrör, som är smalare än T8 och drar mindre effekt. T5 har elektroniska drivdon (högfrekvensdon) som reducerar flimmer. De flesta T5-lysrör klarar ekodesignkraven bättre än T8, eftersom de är mer energieffektiva.

Parallellt med de nya ekodesignkraven införs också ny energimärkning av ljuskällor. Från 1 mars 2023 ska alla ljuskällor som säljs ha den nya märkningen.