Logga in

Ferroamp sågar Nilar: ”Bristande kvalitet”

Publicerad
21 aug 2023, 05:25

Ferroamp står för installationskostnaden när kunder som köpt ett Nilar-batteri av dem i stället köper ett ESS-batteri. Alla som köpt ett Nilar-batteri av Ferroamp har fått erbjudandet. Hur många som berörs vill företaget inte säga.

I många tidiga installationer kombinerades Ferroamps energihubsystem med Nilar-batterier. Under senare år har batterierna dragits med kvalitetsproblem. Det har till exempel handlat om begränsad effekt vid laddning eller urladdning, felaktig beräkning av laddningsstatus (State of Charge, SoC) eller att batteriet inte fungerat alls, energihuben får inget svar från batteriets BMS (Battery Management System).

”Många kunder har upplevt bristande kvalitet hos batteriet som Nilar har producentansvar för. Vi vill nu ge våra kunder en möjlighet att skaffa ett ESS-batteri i stället, för att kunna utnyttja Ferroamp-systemets fördelar fullt ut.”

Peter Söderberg, Ferroamp

Ny utbildning:
”Elektrikerna missar att spänningsnivån är 760 i stället för 400”

Läs också:
Låst till Ferroamp: ”Alternativet är att skrota hela systemet”

Sedan en tid tillbaka säljer Ferroamp inte längre Nilar-batterier. Och nyligen gick Ferroamp ut med erbjudande till kunderna om att byta batteri till ESS. Ferroamp står då för installationskostnaden.

– Många kunder har upplevt bristande kvalitet hos batteriet som Nilar har producentansvar för. Vi vill nu ge våra kunder en möjlighet att skaffa ett ESS-batteri i stället, för att kunna utnyttja Ferroamp-systemets fördelar fullt ut, säger Peter Söderberg, pressansvarig hos Ferroamp.

Åtgärden innebär att den befintliga ESO:n (enheten som länkar samman batteriet med Ferroamp-systemet) flyttas till ett nytt ESS-batteri. Kunden beställer åtgärden från en installatör och betalar för materialet men inte arbetet.

– Erbjudandet har gått ut till alla som köpt ett Nilar-batteri av oss, oavsett om de har upplevt problem eller inte, säger Peter Söderberg.

Hur många kunder det gäller eller vad batteribytet kostar vill inte Ferroamp uppge. 

Före krisen:
Svenska batterier räddar Ferroamps kunder

För två år sedan tvärbromsade tillverkningen av Nilars nickelmetallhydridbatterier i fabriken i Gävle. Problemen uppgavs då bero på så kallat creepage, alkaliskt kryp, orsakat av att syre och fukt tagit sig in i battericellerna. 

Sedan dess har Nilar vidareutvecklat batterierna med en teknik som kallas Reox. De batterierna kan behöva lämnas in till Nilar och fyllas på med syrgas var tredje eller fjärde år. Reox-batterier har bland annat beställts av företaget Enequi för att byggas in i deras produkt Quipower storage hydride.