Logga in

Låst till Ferroamp: ”Alternativet är att skrota hela systemet”

Publicerad
30 maj 2023, 09:10
| Uppdaterad
1 jun 2023

Ferroamps energihubb kan bara användas med de batterier som företaget själva säljer, det beskedet fick en besviken kund. Men Ferroamp tillbakavisar kritiken och efterfrågar en gemensam kommunikationsstandard för batterier.

Ägarna av solcellstäta Villa Alsvik, utanför Åkersberga, ville komplettera sin Ferroampanläggning med ett batterilager av annat fabrikat, men det visade sig vara svårt. Energihuben var bara kompatibel med Ferroamps batterier.

– Ett alternativ skulle vara att skrota hela systemet och börja om med ett annat fabrikat. Men det skulle innebära att vi måste slänga utrustning för över 150 000 kronor, säger villaägaren Jakob Paulin.

”Det finns ingen branschstandard för kommunikationen mellan styrsystem och batterier. Möjligheten till integrering hänger därför på att batteritillverkaren uttryckligen godkänner styrning från växelriktaren.”

Robert Gelmanovski, Ferroamp

Populärt:
Robert kör ödrift med Ferroamp: ”Min elräkning är på minus 6 500 kronor”

Läs också:
Inlåsning i teknik tvingar kommun att skrota fungerande batterier

Enligt Ferroamp är det möjligt att koppla in batterier med separat omvandlare och styrsystem. Nackdelen är att flera av fördelarna med Ferroamps integrerade och automatiska styrning då går förlorade.

Styrningen är viktig för att upprätthålla säkerhet, prestanda och livslängd för batterierna. Och för att styrningen ska fungera bra måste styrsystemet kunna kommunicera med batteriets övervakningssystem.

Robert Gelmanovski.

– Det finns ingen branschstandard för kommunikationen mellan styrsystem och batterier. Möjligheten till integrering hänger därför på att batteritillverkaren uttryckligen godkänner styrning från växelriktaren, säger Robert Gelmanovski, kommunikationsdirektör hos Ferroamp.

Som läget är just nu finns ingen växelriktare som är kompatibel med alla batterier, och inget batteri som är kompatibelt med alla växelriktare. Det vill Ferroamp gärna se en ändring på, i form av en gemensam kommunikationsstandard.

– Det är en standard som vi efterlyser, säger Robert Gelmanovski.

Läs också:
Sju nyttor med batterilager