Logga in

Nyheterna att ha koll på i Elinstallationsreglerna

Publicerad
12 jun 2023, 08:38

Fasledare som blir linjeledare. Tjockare mellanväggar som gränsar till bad och dusch – och vad hände egentligen med kompletterande skyddsutjämning i badrum? Hör Cecilia Axelsson och Fredrik Byström Sjödin bena ut de viktigaste nyheterna i elektrikernas bibel.

Utgåva 4 av Elinstallationsreglerna har börjat gälla. Det är en ordentlig lunta att ta sig igenom och i Elinstallapodden från Elfack hjälper Installatörsföretagens elsäkerhetsexperter Fredrik Byström Sjödin och Cecilia Axelsson hjälpte till att förstå vilka nyheter som är viktiga att ha koll på.

– Det har varit ett väldigt tolkande och muttrande tidigare kring skyddsutjämning i badrum, säger Fredrik Byström Sjödin.

Läs också Joakim Grafström om nya reglerna:
Tio saker du behöver veta om nya elinstallationsreglerna

En annan nyhet i badrummet är att det nu är tydligt att en tvättmaskin i elområde två ska ha fast installation, det duger alltså inte med stickpropp.

Och en tredje badrumsnyhet är gäller dolt förlagda ledningssystem i delar av väggar eller mellanväggar som gränsar till bad- eller duschutrymmet. De ska vara förlagda på ett djup av minst 6 cm. Det djupet var tidigare minst 5 cm. 

– Där är bra att tänka sig för med tjocklek på innerväggar så att det finns utrymme, säger Cecilia Axelsson.

Lyssna i Spotify.

Läs också:
Lyssna i Apple Podcasts

Lyssna i Google Poddar
Lyssna i Google Poddar