Logga in

Bakslaget för Easee: Nkom ställer sig bakom ESV

Publicerad
15 jun 2023, 10:55

Norska Nkoms utredning av Easee är klar. Slutsatsen är densamma som Elsäkerhetsverkets vilket innebär att det lutar åt säljstopp för företagets laddboxar i hela EES.

Det var i mars som Elsäkerhetsverket säljstoppade norska Easees laddboxar Home och Charge. I samband med det påbörjade norska Nkom, Nationella kommunikationsmyndigheten en egen utredning.

Läs också:
Easee – historien från marknadsledande till säljstopp

Läs också:
Easee: Så ska vi lösa problemet med laddboxarna

I veckan blev den klar och i ett pressmeddelande skriver Nkom att man inte motsätter sig Elsäkerhetsverkets beslut. 

– Vi som myndighet hade verkligen hoppats att det skulle gå att dra en annan slutsats i det här fallet. Trots att Easee fått gott om tid har de tyvärr inte tillräckligt dokumenterat att Easee Home och Easee Charge uppfyller kraven, säger avdelningsdirektören John-Eivind Velure, i ett uttalande. 

Myndigheten säger att Easee exempelvis inte dokumenterat säkerheten vid användning över tid samt under olika klimatförhållanden. Vidare anser Nkom att det även är otillräcklig dokumentation kring säkerheten för den lösning av sammankopplade reläer som Easee använder. 

Även om Nkom likt Elsäkerhetsverket anser att dokumentationen brister, kommer Easees produkter inte att beläggas med säljförbud i Norge ännu utan man inväntar rättsprocessen i Sverige.

– Vi på Nkom är positiva till innovativa och nya lösningar på marknaden, men det här fallet är ett tydligt exempel på hur avgörande det är för tillverkare, importörer och återförsäljare att säkerställa att utrustningen de säljer uppfyller de europeiska regelverken och därmed dokumenteras som säker i bruk, säger John-Eivind Velure.

Easee understryker i ett eget pressmeddelande att Nkoms beslut inte i dagsläget innebär något försäljningsförbud eller påverkan på företaget i Norge. De erkänner dock att den egna dokumentationen varit bristfällig

– Vi har förberett för detta och respekterar beslutet, skriver företagets chef Jonas Elmikstøl.

Läs också:
9 svar om Easee-gate: ”Åk inte ut och sätt till en extra jordfelsbrytare”

Det norska företaget har skickat in en åtgärdsplan till Elsäkerhetsverket om hur de ska komma till rätta med bristerna som myndigheten pekat ut. Denna behandlas nu och skulle det vara så att Elsäkerhetsverket fortfarande anser att Easee inte kan uppfylla kraven och försäljningsförbudet står fast – kommer det i praktiken innebära att beslutet implementeras i hela EES.