Logga in

”Många kommer överge Plejd om de inte matchar det här”

Publicerad
7 aug 2023, 08:53
| Uppdaterad
12 dec 2023

Varför välja Wiser som använder en gateway, framför Plejd? Vi sökte svaret i en nybyggd villa utanför Västerås.

För många elektriker har belysningsstyrning från Plejd varit ”standard”. Det är enkelt att jobba med och lika enkelt att sälja in till kund. Schneider Electrics Wiser är ett alternativ som utöver detta även utlovar många andra förmågor såsom energiövervakning och förbrukningsstyrning. Systemet byggs även ut och tillverkaren presenterade en hel del nyheter på Elfack.

Läs också:
Schneiders Wiser-kameror användes i kobrajakten på Skansen

Läs också:
6 smarta hem-system du bör ha koll på

Stefan Siverklint, montör på Assemblin

Utanför Västerås har en fastighetsägare hoppat på ”Wiser-tåget” och när nu en ny villa uppförs var tekniken något ägaren ville satsa på. Stefan Siverklint, montör på Assemblin, är den som installerar systemet och när Elinstallatören möter honom på byggarbetsplatsen berättar han att det inte tagit lång tid att bli övertygad om potentialen i Wiser. 

– Det här bygget hade vi först tänkt Plejd i, men så ändrades det. Jag har bara jobbat i tre månader med Wiser, men jag ska säga att det är väldigt enkelt och smidigt. Det är så lätt att få in allt i appen och så stegar man bara igenom där tills det är klart.

En otrolig fördel i installationen enligt montören är att Wiser inte behöver framdragen nolla för att fungera. Att man även ganska enkelt kan hantera att kunder ändrar sig är en annan. 

Trådlösa brytare innebär att det är lätt att byta plats om kunden ändrar sig.

– Ta det här som exempel. Kunden ville först ha dimmer på ena sidan dörren – men ändrade sig. När vi nu har trådlösa brytare var det lätt att flytta och man kan spara massa tid och pengar på att inte behöva dra slang, säger Stefan Siverklint.

I villainstallationen har det hittills satts dimrar, trådlösa brytare, fuktmätare, brandvarnare, kameror samt styrda uttag. Och just att få in hela paletten av sensorer, uttag och brytare på ett ställe är det fina i kråksången.

Daniel Isaksson, specialistsäljare på Schneider Electrics, är med på plats och han säger att det är just när behovet och efterfrågan på en enhetlig lösning finns – som de verkligen kan trumfa konkurrenterna.

– Det handlar lite om behovsfrågan samt om du vill ha allt på ett och samma ställe. Visst, vi har ett krav på en Wiser gateway, den kostar lite – men öppnar för många möjligheter. Här kan du styra elbilsladdning, varnas om det är vattenläckage, se energiförbrukning och via Powertaggen få timprisstyrning mot Nord pool, säger han.

Det finns många aktörer som via egna appar och alternativ kan erbjuda i varje fall delar av detta. Så vad är det för mervärde Wiser kan ge? Är det verkligen värt att satsa på ”ytterligare” ett system om man redan har en värmepump man kan styra?

Daniel Isaksson, specialistsäljare Wiser på Schneider Electrics

– Visst det finns pumpar man kan timstyra och det finns aktörer som Tibber som kan göra en del annan styrning. Men då missar man lite av den större bilden. Ta exemplet att vi nu går mot effekttariffer och man vill hålla nere topparna. Via en enda app kan man då till exempel sänka värmen automatiskt när man startar igång spis och ugn för att kapa ner sina effekttoppar. Det här kommer vara attraktivt och mig veterligen finns det inte någon aktör som kan sköta allt på samma ställe på samma sätt som vi kan, säger Daniel Isaksson.

Men åter till installationen. För även om den enligt Stefan Siverklint överlag gått smidigt är det en sak han verkligen saknar och som inga effekttoppsstyrningar råder bot på.

– De har ingen krondimmer. Det räknade jag verkligen med att det skulle finnas. Ta Plejd, de gjorde en dimmer som första produkt och krondimmer som nr 2. Att det inte finns här tycker jag är konstigt. 

Lösningen har blivit att sätta dubbla puckar på vissa ställen samt att flytta runt för att sätta in enheterna där de får plats. 

På vissa ställen har montören fått borra djupare för att det ska gå att få plats. 

Dimmer-, jalusi och strömställarpuckar finns i Wiser-sortimentet – men ingen för krondimmer.

– Inget har gått åt helvete än och som installatör tycker jag att det funkat bra. Om Plejd inte utökar sitt erbjudande för att matcha det här, då tror jag att många överger dem. Och får Wiser bara till en krondimmer – då vinner de, säger Stefan Siverklint. 

Läs också:
Automation på rumsnivå ersätter komplexa integrationer på våningsnivå

Även Joacim Roos, projektledare på Assemblin, menar att den bredd Schneider Electrics nu arbetat upp ger dem som företag en ny möjlighet att jobba med smarta hem på.

– Om någon vill ha smart styrning hemma – då skulle jag nu satsa på Wiser. Ännu så länge har vi inte jobbat i någon större utsträckning med det här, men jag kan se fördelarna och möjligheterna. Jämför med Plejd. Det är ett bra system, men det handlar om styrning och där går det inte att samla allt i en app. Med Wiser får man så mycket mer i form av att kunna styra uttag, se förbrukning med mera. Det är även enkelt och i vårt fall är Wiser billigare att sätta in en Plejd – så det gillar vi. Allt sammantaget skulle jag säga att Plejd är väldigt konkurrensutsatt och i nuvarande situation skulle jag inte använda det när jag vet vad Wiser kan erbjuda, säger han.