Logga in

Vilken växelriktare ska jag ha?

Publicerad
9 feb 2023, 11:30
| Uppdaterad
13 feb 2023

Enfas på 2 eller 3 kWh? Vad blir bäst till solcellerna? Solcellsexperten Richard Nyberg svarar.

Läs också
Ju fler växelriktare, desto större risk att JFB slås ut

Läs också:
Tre växelriktare stoppas: ”Hög risk för störning”

Fråga: Jag ska skaffa solceller till ett litet tak och kommer bara få ut 2,2 kW effekt. Som mest kommer jag mata ut 200 Volt. Det är det minsta som en trefasväxelriktare kräver. Det finns enfasväxelriktare på 2 respektive 3 kW med 100 Volt i startspänning. VIlken ska jag välja?

Läs också:
Två faktorer viktiga för solcellers verkningsgrad

Svar: Välj en enfas växelriktare på 3 kW för att få ut så mycket som möjligt – dessa har oftast en lägre startspänning. Annars kan det finnas risk att du tappar effekten när det blir lite moln och sen ska hela processen starta om igen.