Logga in

”Vi gör en hyfsad vinst men vill att den ska öka”

Publicerad
15 apr 2024, 06:00

För drygt två år sedan berättade Elinstallatören om den då 23-åriga Ida Norström som startat en elfirma i Åkers Styckebruk direkt efter skolan. Men hur har det gått med tillväxten i dessa tuffare tider?

Ida Norström tog hjälp av en äldre kollega, Staffan Shager, och startade företaget Energy Effective Solutions, EES. Eftersom Ida var den mest drivande av de båda var det hon som tog rollen som vd i företaget, och hon hade höga ambitioner för sitt företagsprojekt.

Vi fångar Ida när hon är på väg in i säkerhetskontrollen på Arlanda. Hon är på väg till Riga för att kolla vad några leverantörer av stålprodukter där har att erbjuda.

En ung och orädd entreprenör:
Ida startade elfirma – direkt efter plugget

– Vi är måna om att veta vilka vi handlar med och angelägna om att hitta grejer med hög kvalitet, så därför kan det vara värt att lägga ett par dagar på detta. Säger Ida Norström och tillägger att Lettlandsbesöket bara ska vara över helgen, eftersom det är fullt upp hemma.

Hennes företag EES har flyttat från det gamla krutbruket i Åkers Styckebruk till större och mer ändamålsenliga lokaler i Strängnäs. Det behövdes eftersom antalet anställda nu ökat från sju till elva.

– Vi har faktiskt varit uppe i 15 anställda totalt, men eftersom byggandet gått ner så fick vi dra ner lite. 

Ida Norström tror att svackan i sysselsättningen bara är tillfällig och hyser gott hopp om att kunna växa verksamheten igen. Och hon är särskilt nöjd med att företaget kunnat klara sin tillväxt utan att visa röda siffror i boksluten.

– Det går bra för oss, vi gör en hyfsad vinst men vill förstås att den ska öka framöver.

Kunderna hittar företaget till stor del bland bostadsrättsföreningar, samfälligheter och företag i Strängnäs med omnejd. De flesta är återkommande eftersom EES är måna om sina kundrelationer och lämnar bra utförda jobb efter sig. De senaste två åren har det blivit mycket uppdrag med solceller och laddboxar men just nu är det batteriinstallationer som är hetast, drivet av möjligheten att tjäna pengar via stödtjänster.

Delar hjärtefråga med andra:
”Både för mig och företaget är energifrågan viktigast”

– Vi har flera projekt åt fastighetsägare och brf-er som har solpaneler på taken och som nu vill ha batterianläggningar, så där 50-200 kWh. Jag har märkt en liten dipp i intresset efter diskussionerna om möjligheterna till grönt teknikavdrag, men den tror jag inte varar länge, åtminstone inte för batterier i den här storleksklassen, säger Ida Norström.

Ida Norström brinner för att driva företag i elteknikbranschen.

– Det är en väldigt spännande bransch att vara i just nu, att få vara med på resan mot ett alltmer elektrifierat samhälle. Att få bidra till utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle är faktiskt ett privilegium, konstaterar Ida Norström.