Logga in

”KNX har gett mig fina uppdrag”

Publicerad
16 jun 2015, 11:19

2Electrify är ett företag med säte i Stockholm men verksamhet också i Västsverige.

– Vi är två personer som äger och jobbar i firman. Min kollega Fredrik Ung bor i Stockholm med sin fru sedan några år tillbaka, men jag själv bor jag med min familj i en KNX-villa utanför Öxabäck, förklarar Stephan Hentzler.

Stephan och Fredrik arbetade redan ihop som anställda på ett annat elföretag innan de startade eget för ett och ett halvt år sedan. Det var där de kom i kontakt med KNX. Stephan Hentzler menar att tekniken inte är så svår att lära sig.

– För min del började jag med att gå en certifieringskurs hos Hager i Göteborg, sedan jag börjat få förfrågningar om KNX-installationer från mina kunder. Kursen lärde mig att förstå själva grunderna för tekniken och hur den fungerar. Med det i bagaget är inte programmeringen så svår att lära sig. Stephan använder sig mest av programvaran ETS4, men har redan kommit igång med ETS5.

Det är viktigt att du kan elinstallation i grunden och har jobbat med det i några år, framhåller Stephan som själv – i likhet med kollegan Fredrik Ung – har allmän behörighet som elinstallatör. Stephan rekommenderar intresserade att stegvis ta sig an KNX-tekniken.
Stephan Hentzler

– Börja med enklare projekt och öka komplexiteten med mer avancerade funktioner efterhand. Själv är jag nu också inne i projekt med trådlösa KNX-lösningar i renoveringsobjekt där det är svårt att dra om alla ledningar. Stephan gjorde fem villainstallationer med KNX förra året och har flera nya på gång – bland annat en villa i Örby där installationen blir helt med trådlös KNX-teknik.

– Jag har haft stor fördel som elinstallatör av att jag kan KNX. Det har gett mig en massa jobb och jag vet att min kompanjon Fredrik i Stockholm också har fullt upp med alla förfrågningar om att hjälpa andra elinstallatörer med KNX. Det verkar som om företagen där är mer vana vid att ta hjälp av varandra än vad vi är här i Västsverige, konstaterar Stephan Hentzler.