Logga in

Ett hus fullt av smarta lösningar

Publicerad
24 apr 2015, 17:01

KNX-installationer i villa – det brukar handla om hus i mångmiljonklassen ägda av personer som inte bryr sig så mycket om vad saker och ting kostar. Men så är inte alltid fallet. Elinstallatören har besökt ett intressant villabygge utanför Skene där byggnadsytan bara är 60 kvadratmeter och ”sparsmakat” är en bättre beskrivning än ”luxuöst”. Häng med till Daniel och Lina Krokström i Örby!

Daniel och Lina Krokström i Kinna längtade ut på landet. De hittade en tomt med sjöutsikt i ett fritidshusområde vid Öresjön utanför Skene. Där, på en bergknalle, ville de bygga sitt drömhus. Ett hus i det mindre formatet – här tillåts inga byggen över 60 kvm byggnadsyta – men ett hus som med smarta lösningar ändå rymmer allt Daniel och Lina behöver och som erbjuder dem ett ovanligt bekvämt boende.

Det smarta i huset är inte bara dess smarta planlösning som tar väl vara på alla tillgängliga utrymmen utan också smart elteknik med KNX-styrning av husets viktigaste funktioner.

– Jag jobbar som IT-konsult och är uttalat teknikintresserad och min fru Lina, som driver eget i reklambranschen är heller inte främmande för nya och spännande lösningar, berättar Daniel Krokström.

KNX och dess möjligheter att göra boendet bekvämare och energieffektivare var något som Daniel hade hört talas om så när det nya huset planerades sattes tekniken upp på önskelistan.

Lina och Daniel fick hjälp av en arkitekt att förverkliga sina idéer om hur husets begränsade byggnadsyta skulle kunna disponeras för att räcka både för deras eget behov och för att ge plats för två vuxna söner när de var hemma på besök. Genom att inreda ett rum i källaren och ett sovloft under taket åt sig själva, lyckades de klämma in så där en 120 kvadratmeter bostadsyta i huset.

– När allt var ritat och klart anlitade vi en lokal byggare som i sin tur lade ut elinstallationen på Dalenbergs El & Maskinteknik i Kinna. De hade ingen egen kompetens när det gäller KNX utan tog i sin tur hjälp av Stephan Hentzler på företaget 2Electrify AB, förklarar Daniel Krokström.

– Meningen var att Stephan skulle svara för KNX-programmeringen och vi själva göra installationerna, berättar Jari Jokisalo på Dalenbergs. Men verkligheten ville annorlunda – Stephan delade på det mesta av installationsjobbet med montören från Dalenbergs. De hjälpte helt enkelt varandra för att bäst ta vara på tiden ute i villabygget i Örby. Och så är det en hel del speciallösningar i huset som Stephan hade bäst kläm på.

Bygget drog igång i början av april och pågick till strax före jul. Idag när Lina och Daniel bott i huset några månader kan de konstatera att allt blev precis så bra som de hoppats och till och med lite bättre.

– Byggprocessen har gått oerhört smidigt med entreprenörer som jobbat bra tillsammans och som hela tiden lyssnat till våra önskemål, konstaterar de. Mycket av processen har skett i dialog mellan beställare och utförare.

När Stephan och Jari satte igång att projektera elanläggningen började vi med att tillsammans gå igenom alla funktioner vi ville att KNX-en skulle styra. Vi kom gemensamt fram till var alla deltagare skulle placeras i huset och sedan kunde han gå igång med projekteringen.
Daniel Krokström.

 

– Jag började med att välja vilken utrustning som skulle installeras för att realisera det hela och beslöt mig för att uteslutande satsa på produkter från Hager Elektro och Berker, säger Stephan Hentzler. Han valde just de här fabrikaten därför att det är grejer som han känner väl och är van att arbeta med. Krokströms gillade utförandet av brytare med integrerade rumstermostater och liknande och valde att satsa en extra slant på en elegantare design med glasramar och i ett diskret utförande som smälter in i husets vitmålade innerväggar.

– Redan från början bestämde vi oss för att använda så mycket naturmaterial som möjligt i huset, förklarar Lina Krokström. Väggarna är murade av ytongsten, golven är utförda i trä eller klinker och på taket ligger det lertegel. Det mesta är målat vitt för att förstärka känslan av luftighet på den relativt begränsade innerytan.

KNX-systemet hos familjen Krokström styr belysning och värme och det används för att mäta energiförbrukningen och för vissa larmfunktioner. Solpaneler på taket och en vattenmantlad braskamin producerar värmeledningsvatten som lagras i en ackumulatortank i källaren, försedd med elpatron som extra värmekälla vid behov.

– Vi har givare på fram- och returledningarna till braskaminen för att ha koll på värmeproduktionen där och styrmotorer för att reglera värmen ut i golvvärmesystemet, förklarar Stephan Hentzler. Eftersom kommunen kräver sluten avloppstank på fastigheten har också ett avloppslarm med nivåvakt kopplats in via KNX, liksom väderstationen på husets tak.

– Väderstationen ger information om rådande väderlek men har sin främsta funktion som vakt över de markiser som ska monteras framför husets stora glasfasad på södersidan. Blåser det mer än 8-9 meter per sekund så ska markiserna rullas in, och när det blåser mindre ser temperaturvakten inne i allrummet till att markisen fälls ner när det blir för varmt inomhus. Allt det här styr vi via KNX-en, säger Stephan.

Än så länge är all tändning av belysningen inlagd utan scenarier. Stephan Hentzler har kommit överens med Daniel och Lina om att vänta med att lägga in sådana tills husägarna hunnit boa in sig ordentligt och känna efter hur de vill ha olika ljusscenarier, som ”släck hela huset” med samtidig temperatursänkning och ”välkommen hem”-funktion.

– Det är det här jag tycker är så skönt med KNX-tekniken, att det är så lätt att göra kompletteringar och justeringar i efterhand, framhåller Stephan.

Den dagliga styrningen av husets olika funktioner kan Daniel och Lina göra på flera olika sätt. Oftast är det surfplattan som plockas fram när något ska ändras. Via ett IP-gränssnitt i KNX-installationen och Hagers Domovea-server med portaltjänst kan de inte bara styra hemmet på distans utan de har också tillgång till viktiga data om hur huset och anläggningen mår.

– Vi är väldigt nöjda med att installationen blivit så snygg, men för oss är möjligheten att styra och hålla koll från paddan eller mobilen det allra bästa med KNX-lösningen, konstaterar Daniel och Lina unisont.

Än har de inte riktigt kommit igång med enerigmätningen, men den är på gång. Alla pusselbitar är inte riktigt på plats ännu, en del återstår att göra med bygget och utanför mullrar en grävskopa som planerar tomten.

– Vi ska ansluta en del utebelysning till KNX-systemet innan allt är klart här, förklarar Stephan Hentzler.

Daniel och Lina Krokström är medvetna om att valet av KNX gjort elinstallationen dyrare än en traditionell lösning, men de vet inte exakt hur stor skillnaden i installationskostnad har blivit. Stephan Hentzler menar att merkostnaden inte blivit så hög – kabeldragningen har blivit mycket enklare och vad gäller programmeringsarbetet så har han kunnat återanvända en hel del programmoduler från tidigare projekt. Det medförde att det inte behövdes mer än en dags arbete för programmeringen.

Jag tror att Daniel och Lina får valuta för merkostnaden på sikt och jag vet med säkerhet att många av de funktioner som gör deras boende bekvämare och billigare inte hade kunnat realiseras med någon annan teknisk lösning.
Stephan Hentzler