Logga in

Dubbelt så stor besparing för sopsugen med solceller och batteri

Publicerad
19 dec 2022, 08:54

Förhoppningen för Sjöstadens västra sopsug samfällighetsförening var att spara runt 89 000 kronor per år med hjälp av installationen. Nu visar en utvärdering att det blir mycket mer, och intäkterna kan öka ytterligare på sikt.

I en lokal nära Fryshuset i södra Stockholm finns Hammarby Sjöstads största sopsugsanläggning. Här tas sopor om hand från nästan 3 000 lägenheter och sorteras i tre fraktioner – tidningar, matavfall och restavfall. När sopsugen körs blir effektuttaget högt.

“Från början räknade vi med att få tillbaka investeringen på nio år, men det kommer att gå betydligt fortare.”

RIckard DAhlstrand, suppleant i Sjöstadens västra sopsug samfällighetsförening

Tidigare reportage:
Batteri i Hammarby Sjöstad ska sänka kostnaden för effekthungrig sopsug

Läs också:
Fem goda skäl att satsa på ett batterilager

Tidigare berodde 45 procent av elkostnaden på det höga effektuttaget, med korta toppar runt 160 kilowatt. Det har Sjöstadens västra sopsug samfällighetsförening ändrat på genom att installera solpaneler och batterier. Numera finns solceller med maxeffekten 27 kilowatt på taket. I ett teknikrum bakom sopsugen står ett batteriskåp med lagringskapaciteten 76,8 kilowattimmar.

Så har sopsugens effekttoppar kapats. Illustration Stella Futura

– Det har fungerat mycket väl, och det känns bra att inte bidra till effektproblematiken nu när Sverige rustar inför en tuff vinter, säger Rickard Dahlstrand, suppleant i samfällighetsföreningens styrelse och boende i området.

Enligt de ursprungliga beräkningarna skulle solceller och batterier tillsammans ge en besparing på 89 000 kronor per år. Då kom 65 700 kronor från minskning av effekttoppar och 23 300 kronor från minskade effekttariffer och försäljning av överskottsel.

Fler exempel:
Då ska fastighetsbatteriet sänka effektuttaget

Läs också:
Villaägaren Roger skippar laddboxen – laddar Teslan med effektbalansering

Uppföljningen som gjorts av bolaget Stella Futura visar nu att besparingen från kapning av effekttoppar i stället blivit 71 700 kronor per år. Försäljning av stödtjänster till Svenska Kraftnäts marknad FCR-D upp ger ytterligare cirka 114 000 kronor per år. Totalt blir det 185 700 kronor per år, alltså en fördubbling av besparingar och intäkter.

Dessutom ger solcellerna 6 500 kWh per år i egen elproduktion. Tack vare nya avtal kommer föreningens intäkter att öka ytterligare framöver.

– Från början räknade vi med att få tillbaka investeringen på nio år, men det kommer att gå betydligt fortare, säger Rickard Dahlstrand.