Logga in

Villaägaren Roger skippar laddboxen – laddar Teslan med effektbalansering

Publicerad
1 jun 2020, 08:02
| Uppdaterad
8 apr 2021

Effektbalansering på villanivå handlar om att kapa effekttoppar och sänka sina ­elkostnader. Och att fixa en smartare laddning av elbilen förstås. Roger ­Albinson i Alingsås var tidig med den nya ­tekniken.

Det nybyggda passivhuset hos elektrikern Roger Albinson i Alingsås är smockat med teknik för energieffektivisering. Fattas bara annat om man driver företaget Energicenter AB. Solcellspaneler på tak, väggar och till och med som balkongräcke och solfångare för värmeproduktion är de mest iögonfallande inslagen. Men i garaget gömmer sig det allra senaste inom tekniken för effektbalansering – ett batterilager med smart teknik för att kapa effekttoppar och styra effektuttag i husets elsystem.

Övriga artiklar i serien om effektstyrning:

Smetar ut effkten: Räddar garaget med 150 elbilsladdare

Test med 340 skånska villor: ”Trängselskatt” i näten ska frigöra effekt

”Om det varit kallare i Stockholm förra vintern hade det blivit svart i staden”

– Det var i juni förra året som jag installerade en PBS, Power Balancing Storage, från Enequi med möjlighet att lagra 14,4 kWh i Nickel Metall Hydrid-batterier från svenska Nilar. Den har en inbyggd inverter och elektronik som hanterar lasterna, berättar Roger Albinson.

Solcellspanelerna på huset har en total effekt på 15,3 kW och räcker till för att täcka hela husets elbehov. Då ingår också laddningen av Roger Albinsons Tesla modell S som egentligen var orsaken till att effektbalansering kom på tapeten.

FAKTA

Enequi PBS

  • Finns både för ­­inomhus- och utomhusuppställning.
  • Kan fås i olika konfigurationer, beroende på behov av batterilagret, men normalt handlar det om 5–12 kWh.
  • Använder batterilager av Nickel Metall Hydrid-typ w från Nilar i Gävle som enkelt kan byggas ut till valfri kapacitet.
  • Levereras plug-and play antingen som ren batterilösning eller som hybridlösning för anslutning till system för solceller. Hybridversionen har inbyggd inverter som ersätter traditionella solväxelriktare. Hanterar både att köpa och sälja el från elnätet.
  • Kan ladda elbilar med likström. Inbyggd ­laddkontroll och effektvakt ser till att en- eller trefasladdade elbilar laddas på säkraste sätt, med upp till 18 kW.

– Jag kunde inte hitta någon tillräckligt smart laddbox så jag valde den här lösningen istället. Och eftersom jag har en överproduktion av el så var det intressant att installera ett energilager för att kunna konsumera så mycket som möjligt av den el vi producerar själva.

Med PBS-en i garaget slipper Roger att bekymra sig om laddningen av elbilen. Den optimerar hela tiden laddeffekten utifrån vad som finns tillgängligt i husets elsystem från en stund till en annan. Vid överproduktion av el från solpanelerna prioriterar PBS-en först laddning av bilen, sedan laddas batterilagret och först i sista hand skickas överskottet av el ut på nätet.

PBS:en har inbyggd inverter och ­elektronik som hanterar lasterna. Foto: Lars-Göran Hedin

 

– Installationen av ett sådant här system är relativt dyr än så länge, men Energimyndigheten ger upp till 50 000 kr i bidrag till batterilagring så det hjälper till lite grand. Och så fick jag ytterligare 10 000 kr i stöd eftersom PBS-en också fungerar som billaddare. Sedan är det förstås en väldigt skön känsla att kunna producera sitt eget drivmedel till bilen. Och en trygghet i det faktum att det alltid finns en energireserv i huset.

– Eftersom solpanelerna producerar som mest när huset behöver minst energi är det förstås ganska logiskt att försöka spara överskottet till senare på dygnet när behovet av el är större. Och smidigt att laddningen av Teslan går så snabbt, jag kan plocka ut 40 A för laddning när huset inte har så stora elbehov i övrigt.

Roger Albinson berättar att tiden nu är mogen att också skaffa en eldriven servicebil till företaget – det ser ut att vara sådana på gång i storlek som passar hans behov.

Den dag effekttariffer införs får Roger ännu en anledning att uppskatta den investering han har gjort. För med ett system för effektbalansering i huset kan han kapa de effekttoppar som annars skulle stå honom dyrt. Än är det inte helt klart vilken typ av effekttariff som Alingsås Energi kommer att välja, men flera energibolag runtom i landet har ju infört system där det är det maximala effektuttaget under dygnet som styr den fasta avgiften för elabonnemanget.