Logga in

Så lång tid tar nätanslutningen att få

Publicerad
13 sep 2022, 09:51
| Uppdaterad
29 sep 2022

Frustrationen bland elektriker och villaägare är stor när nya nätanslutningar dröjer allt längre. Här ger Ellevio, Eon och Vattenfall besked om kortaste och längsta tid för en ny anslutning.

Tiden att få klart en föranmälan om anslutning till elnätet har successivt ökat under senare år. I dag kan det handla om allt från åtta veckor till över ett år.

”Man får lära sig leva med eländet, det är inget vi kan påverka.”

Robert Westerberg, installationsansvarig hos Home Solutions

Mer än fördubbling jämfört med 2021:
”Vi har sett en extrem uppgång i antalet föranmälningar”

Redan 2020:
Fick vänta ett halvår på elavläsning

Det är inte bara villaägare med nya solcellsanläggningar som drabbas. Elektriker som hört av sig till tidningen Elinstallatören vittnar om byggen av flerfamiljshus som avstannar i väntan på svar om nätanslutning. I värsta fall kan projekten få likviditetsproblem.

– Jag tycker synd om de som bygger husen. Man undrar varför de får bygglov när det inte finns någon elanslutning, säger Stefan Lööf, elinstallatör hos Roslagens Elektriska.

Han och andra som hört av sig till tidningen är mest frustrerade över kontakterna med Vattenfall Eldistribution. Bara att få en handläggare tilldelad kan ta upp till ett halvår, enligt Stefan Lööf.

– Vi förstår att det tar tid att bygga ut elnät, men varför är det så svårt att lämna besked? säger han.

Vid ett tillfälle blev firmans pågående ärende felaktigt makulerat i Vattenfalls system. Det gick inte att öppna igen, utan de fick göra om allting.

– Jag har svårt att förstå varför systemet måste vara så krångligt, säger Stefan Lööf.

De långa handläggningstiderna och krånglet gäller alla typer av jobb som innebär nätanslutning eller ombyggnad av elserviser. När solceller är inblandade och elmätaren behöver bytas kan det bli ännu mer administration. Då behöver både solenergibolaget och elinstallatören skicka in föranmälningar.

– Man får lära sig leva med eländet, det är inget vi kan påverka, säger Robert Westerberg, installationsansvarig hos Gävle-företaget Home Solutions som bland annat erbjuder mättjänster till fastighetsägare.

Han menar att det finns flera anledningar till de långa handläggningstiderna. När det gäller bostadsrättsföreningar tror han att de nya reglerna för gemensam el spelar in. Föreningar som installerar solceller kan numera ha ett enda abonnemang och sälja el till de boende. För elnätsbolaget blir det en abonnemangsintäkt i stället för exempelvis 300.

– Förhoppningsvis beror långa handläggningstider på att de har mycket att göra, men bolagen tappar också stora intäkter i form av enskilda abonnemang, säger Robert Westerberg.

Han vill samtidigt ge några råd till frustrerade elektriker, för att förenkla arbetet:

1. Utarbeta bra rutiner för hanteringen av föranmälningar. Se till att göra saker i rätt ordning och ta höjd för långa hanteringstider.

2. Gör smarta förarbeten. Exempelvis hämta in info från mätarna i fastigheten, så att all data finns redo när det är dags att göra installationen efter godkänd föranmälan.

3. Tänk på att nuvarande skenade priser på material innebär att en offert som är mer än sex månader gammal snabbt blir olönsam.

4. Lönsamhetskalkylerna förändras dock till det positiva med högre elpriser och motiverar energibesparande installationer.

Nya regler påverkar:
Så fungerar momsavdrag på solceller med IMD

Även Erik Katus hos solenergibolaget Solar Energy Scandinavia menar att det är viktigt att ta tag i föranmälan så tidigt som möjligt. Handläggningstiderna är olika för olika nätbolag.

– Ibland kan man misstänka att bolag som gör egna solinstallationer prioriterar dem, och därför tar det så lång tid för oss andra, säger han.

Arbetet med föranmälningar är inte heller det enda som tar tid. För Solar Energy Scandinavia är komponentbrist och långa leveranstider ett lika stort bekymmer. Det gäller att vara ute i god tid med allt.

Stefan Lööf hos Roslagens Elektriska upplever också att det är stor skillnad i tidsåtgång hos olika nätägare. Hos mindre, lokala bolag går det ofta snabbare.

– Vi har nästan slutat ta uppdrag där vissa större nätägare är involverade. Det blir för tungjobbat, säger han.

Hur lång tid tar nätanslutning hos Vattenfall, Eon och Ellevio?

Hur lång är väntetiden hos Vattenfall för en ny nätanslutning?

Vattenfall Eldistribution uppger att väntetiden till färdig anslutning är tio till 46 veckor.

Hur lång är väntetiden hos Eon för en ny nätanslutning?

Eon uppger att väntetiden till färdig anslutning är nio till 16 veckor.

Hur lång är väntetiden hos Ellevio för en ny nätanslutning?

Ellevio uppger att väntetiden till färdig anslutning är tolv till 32 veckor.