Logga in

”Den där lampan, blir den mycket mörk när man släcker den?”

Publicerad
30 okt 2018, 09:38

Hallå där Jakob Waldersten, som har skrivit ett roligt och uppmärksammat inlägg i Elfel med berättelser från sin tid på el- och belysningsavdelningen på Bauhaus.

Hur hamnade du på just den avdelningen på Bauhaus?

– Jag jobbade extra där fram till sommaren 2011 medan jag läste till jurist.

Vad fick dig att skriva det här inlägget?

– Jag är med i flera olika Facebookgrupper för hantverkare och tycker det är otroligt spännande. Jag är själv i entreprenadbranschen, men aldrig inne i produktionsdelarna. Jag ville också bidra med något. Då kom jag på att jag har ju jobbat med att sälja varor för elinstallation, kanske någon skulle tycka det vore roligt att höra om hur det är?

Han vann Årets Elfel: ”Det mest komiska elfelet jag sett”

Vad blev din reaktion när inlägget fick så många reaktioner?

– Roligt att folk gillade det jag hade skrivit! Och det blir en givande diskussion: Är det verkligen lämpligt, att ett varuhus som är riktat till konsumenter säljer material som du inte får installera?

– Jag tänkte på det när jag började jobba på Bauhaus. Vem som helst kan köpa ett helt säkringsskåp och kan försöka byta sitt gamla porslinssäkringsskåp mot ett med automatsäkringar. Det enda som hindrar dem är en slags lagstiftning som säger aja baja, och gör den här personen fel är det inte bara de själv som kan drabbas. Man ser ju ofta direkt livsfarliga installationer i Elfel. Baksidan av gör det själv-trenden. Folk har blivit så himla ambitiösa och vill göra allt själv, även el.

Mer elfel: Kolla in elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen

– Det handlade hela tiden om att folk inte ens fattade vad fas, nolla och jord handlade om. Det som chockade mig mest är nog air condition-frågan.

Hur blev du förberedd av Bauhaus på elfrågor, vi har hört att många upplever att säljarna på byggvaruhus inte kan så mycket?

– Men de var väldigt tydliga. Det första jag fick höra när jag började där var att ”det spelar ingen roll om du vet hur man gör, du får inte svara på frågor om elinstallation”. Och det var ganska skönt att kunna säga, ”tyvärr, jag får inte svara”. Då var det värre för kollegerna på måleri och VVS.

– Om ni har hört att det är sviktande kompetens på byggvaruhusen, alltså inte bara på Bauhaus, så förstår jag med min erfarenhet att de upplever det.

Läs också: Här är elfelen bakom den ödesdigra elbilsladdningen

Har du några fler berättelser från din tid på Bauhaus?

– Det var en äldre dam som en gång frågade: ”Den där lampan, blir den mycket mörk när man släcker den?”. ”Inte mycket mörkare än andra lampor”, blev mitt svar.

– Det handlade hela tiden om att folk inte ens fattade vad fas, nolla och jord handlade om. Det som chockade mig mest är nog air condition-frågan.

Klipp från inlägget i Elfel:

Den eviga airconditionfrågan (får den tjugo gånger/dag på sommaren):

”Ursäkta, hej, alltså sådan här air condition. Har ni någon där man inte behöver leda ut värmen genom en slang?”
”Nej, alltså värme är ju energi, och den behöver ju ta vägen någonstans.”
Vanlig kundkommentar 1: ”Men ett elelelement behöver ju ingen slang TILL sig.”
Vanlig kundkommentar 2: ”Men ett kylskåp behöver ju ingen slang, hur gör den med värmen?”
Vanlig kundkommentar 3: ”Men den där har ju ingen slang!?” och pekar på en vanlig golvfläkt modell ”tower”.

Läs mer: ”Då frågade jag varför man installerar jordfelsbrytare”

– Det är en sak att de ställer frågan, men att de inte köper förklaringen utan måste ifrågasätta svaret, grundläggande värmeenergilagar? Det är ju ändå vuxna människor som knyter sina skor själva.

– Det första jag fick höra när jag började där var att ”det spelar ingen roll om du vet hur man gör, du får inte svara på frågor om elinstallation”.

Vad är ditt eget senaste hemmafix?

Tanken var att jag skulle bygga en altan, men värmen gjorde att jag bara hann med förarbetet.

Läs mer: Har du koll på skorstenseffekten?

Varifrån kommer ditt eget elintresse?

– Allt som har med hus att göra, byggnationer och installationer, är jag intresserad av. Min farfar hade elfirma, min pappa jobbade som elinstallatör innan han själv blev jurist. Jag har också alltid varit intresserad av rörmokeri, hur funkar en toalett, och så vidare. Men elen har alltid funnits i släkten, så jag har alltid haft en särskild förkärlek till det.

Hur kom du i kontakt med Elfel?

– Jag har jobbat på ett kommunalt fastighetsbolag och jag hörde hur de elkunniga på jobbet stod och diskuterade en konstig koppling och att en av dem sett något liknande i Elfel.