Logga in

Hur farligt är det att duscha på el?

Publicerad
8 jan 2020, 06:00

Är det så farligt som vissa säger att spruta vatten med en duschstråle på el? Det undrar en läsare som hört av sig till Elinstallatören. Vi skickade frågan vidare till ett par experter på elsäkerhet.

Några exempel från media har fått en av Elinstallatörens läsare att fundera över vad som egentligen kan hända med el och duschar. En diskussion han minns särskilt väl är från tv-programmet Arga snickaren i Kanal 5.

Familjen som får besök har många små projekt på gång och det saknas lock på dosorna som i alla fall sitter på säker höjd. Elektrikern går hårt åt ägaren som till sist börjar gråta när han får frågan om han verkligen älskar sina barn.

Dödlig elchock i badkaret i Ryssland: ”Kan ha varit fel på laddaren men att det märktes först nu”

”Det där att man kan få ström i sig i någon större utsträckning via en vattenstråle är lite av en myt. Rent vatten är en mycket dålig elektrisk ledare. Dessutom krävs att man får till den där slutna kretsen, så att strömmen går från fasledare via kroppen ner till jord.”

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen.

Fulelande hyresvärd dömd: Hyresgästen trodde hen fick en hjärtattack i duschen

Sista felet som upptäcks är i duschen. Cirka två meter från duschblandaren, på väggen över en dörr, sitter en öppen dosa. Eftersom duschslangen är delvis av metall menar elektrikern att ägarens barn kommer att dö om de sprutar vatten på dosan.

Elsäkerhetsverkets expert om samma fråga: Tre gånger elfel – i duschen

– Ett annat exempel är från Elinstallatörens julkalender, lucka 15. En elektriker besiktigar gamla hem och upptäcker en lampa utan kåpa någon decimeter från duschområdet. Om man slant på tvålen och råkade spruta vatten dit skulle det vara farligt. Det finns också olika exempel i tv-programmet Mythbusters, säger läsaren som vill vara anonym.

Det jag undrar nu är om det verkligen är så farligt att med en duschstråle spruta vatten på el?

Elinstallatören skickade frågan vidare till två elsäkerhetsexperter och så här svarade de:

– Det där att man kan få ström i sig i någon större utsträckning via en vattenstråle är lite av en myt. Rent vatten är en mycket dålig elektrisk ledare. Dessutom krävs att man får till den där slutna kretsen, så att strömmen går från fasledare via kroppen ner till jord, säger Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen.

Han menar också att sannolikheten är stor att en vattenstråle mot en kopplingsdosa – som innehåller både fasledare, neutralledare och skyddsledare – i stället orsakar kortslutning. Säkringar och eventuella jordfelsbrytare löser ut långt innan det uppstår någon krets genom kroppen.

Hittar många fel: Han jagar elfel i hemmen

Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert hos SEK Svensk Elstandard, är inne på samma spår. Risken för elchock är liten, men inte noll.

– För att kunna få till en strömkrets behöver du stå nära dosan, det vill säga vara tillräckligt lång, sikta noga och spruta rikligt med vatten, säger han.

Dessutom har de spänningssatta delarna i dosan en grundläggande isolering som gör att inte så stor mängd av det sprutade vattnet når spänningssatta delar. Det är ändå viktigt att komma ihåg, påpekar Grafström, att elmaterial som används i badrum vanligtvis inte står emot direkt vattenbesprutning. I taket används ofta materiel av kapslingsklass IPX1 som endast tål kondens.

181 volt  mellan golvbrunn och vattenrör När det kittlar i duschen…

Han tillägger att det givetvis inte är rätt att lämna öppna dosor med ledare som endast har grundläggande isolering (så kallat basskydd). För att ha ett fullödigt skydd mot elchock krävs även tilläggsskydd i form av ytterligare isolering eller jordat hölje (kallat felskydd). Dessutom behövs skydd mot yttre påverkan, i detta fall fukt/vattenskydd.