Logga in

Elsäkerhetsexpert tycker att utskällda ”pennan” fyller viktig funktion

Publicerad
20 jan 2020, 07:53

”Oavsett hur den används är det alltid någon som kommenterar den.” Omar Mischa Ud-Din säger att humor på jobbet är bra, men att den kan dras för långt och gå från att handla om en produkt till människan som använder produkten. Vad tycker du om spänningsprovarpennan?

En bild på en spänningsprovarpenna väcker stort engagemang i Facebook-gruppen Elfel. Många har åsikter om pennan, som funnits på marknaden i över 20 år.

– Den har blivit en gimmick. Oavsett hur den används är det alltid någon som kommenterar pennan, säger Omar Mischa Ud-Din som inte själv är elektriker men medlem i Elfel som intresserad hemmafixare.

Bra med koll på spänningen: Hemmafixarens misstag när stickproppen skulle bytas

”Alla har inte råd med utrustning för 10 000 kronor när de ska tapetsera om hemma och vill kolla om det finns spänning någonstans.”

Omar Mischa Ud-Din, medlem i Elfel.

Han har förståelse för att vissa skämtar om pennan. Den fungerar inte alltid jättebra och några modeller avger ett irriterande pipljud.

– Men alla har inte råd med utrustning för 10 000 kronor när de ska tapetsera om hemma och vill kolla om det finns spänning någonstans, säger Omar Mischa Ud-Din.

Viktigt att mäta säkert: Hur har Flukes återkallelse påverkat dig?

Även Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen, använder då och då en spänningsprovarpenna. Han understryker att den ska ses som ett komplement till andra spänningsprovare. Främst som hjälp vid enklare kontroller, exempelvis för att se om en säkring är hel. Om pennan lyser är säkringen hel, om pennan inte lyser har proppen gått. 

– Det som är bra är att man inte behöver röra vid något med fingrarna, säger Fredrik Byström Sjödin.

”Elektriker ska alltid använda godkända spänningsprovare också, som mäter spänning även om batteriet är slut eller uttaget.”

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen.

Om fortsatta elarbeten ska göras är dock spänningsprovarpennan inget att förlita sig på, menar han. Pennan går lätt sönder och kan sluta lysa om till exempel batteriet laddat ur.

– Elektriker ska alltid använda godkända spänningsprovare också, som mäter spänning även om batteriet är slut eller uttaget, säger Fredrik Byström Sjödin.

Han förstår att det lätt uppstår skämt kring produkter som ibland har dålig kvalitet. Att det produceras billiga kopior hjälper knappast till.

Mer om spänningsprovning: Spänningsprovare passar inte i de nya lamputtagen

Den här spänningsprovaren passar faktiskt i nya lamputtagen

Omar Mischa Ud-Din som yrket är präst tycker att humor på jobbet oftast är bra, om det sker inom rimliga gränser. Men mobbning av en spänningsprovarpenna kan i värsta fall spilla över på en människa. En lärling som är ny på en arbetsplats kan känna sig osäker på om det är lämpligt att plocka fram en sådan här penna eller ej.

– Pennan ju ligger i byxorna för att fylla en funktion, inte för att skämtas bort, säger Omar Mischa Ud-Din.