Logga in

“Trådlöst har vunnit om tio år”

Publicerad
25 jun 2015, 11:15

Sensorbolaget Yanzi installerade 1000 sensorer på under fyra timmar i samhällsbyggnadsföretaget Tyréns lokaler. Allt för att bevisa att det går att installera fastighetsautomation till låg kostnad.

I ett mötesrum på samhällsbyggnadskonsulten Tyréns huvudkontor står Linus Malm, företagets BIM-chef, och förklarar för ett gäng journalister vad M:et i BIM kan stå för. Mellan Management och Modelling går han fram till vägguttaget och rycker ut en energimätare som illustrerar det sista M:et – Model. Varje rum i 3D-modellen utgör ett objekt som går att identifiera. Energimätaren – och 1000 andra produkter – som nyligen installerats gör byggnadsmodellen till ett realtidsuppdaterat system som övervakar temperatur, luftfuktighet och närvaro. Informationen kan sedan användas för att styra värme, kyla och ventilation men också för att få insikt om hur byggnadens resurser används. Är mötesrummet vi sitter i ofta bokat men sällan fullt kan det vara en signal om att ytan borde delas av. Den stora skillnaden mot trådbunden teknik för fastighetsautomation är lägre startkostnad.

– Installationen gjordes av fyra team med studenter från KTH. De hade inte ens sett produkten innan, men satte upp och registrerade 1000 olika produkter – från klimatsensorer via rörelsedetektorer och energimätare till accesspunkter – på under fyra timmar.

Det berättar Nicklas Sahlgren marknadsansvarig på Yanzi, som utvecklat den nya internet of things-plattform som användes i installationen på Tyréns. Lars Ramfelt, vd för Yanzi utvecklar var han tror att trådlös automation kommer slå igenom.

– Överallt där man använder wifi för internettillgång idag, där kommer man använda trådlös teknik.

Elinstallatören har tidigare skrivit om att vissa anser att automationsstandarden KNX är för dyr och att Sverige ligger efter när det gäller smarta hem. Den kritiken stämmer Lars Ramfelt in i.

Tänk dig att du vill hålla koll på värmen i sommarstugan och kunna styra värmesystemet. Där har du en enkel installation som skyddar dyra saker, det är något vi tror att konsumenter kommer vara intresserade av.

Lars Ramfelt, vd Yanzi.

 

– KNX är ett väldigt dyrt system. Fördelen är den höga tillförlitligheten. Trådlösa grejer har en större osäkerhetsaspekt, men privatmarknaden kräver trådlösa system och jag är helt övertygad om att de har vunnit om tio år.

Trådlös funktionalitet finns inom KNX-standarden idag. Men av flera skäl – där ett är tillförlitlighet och ett annat att det ofta handlar om nyinstallation där tråd ändå ska dras – är de flesta KNX-installationer trådbundna. Men kritiken sätter ändå fingret på att det bland privatkunder finns ett sug efter kostnadseffektiv hemautomation och inte bara bland köpare av nyproducerade villor.

– Tänk dig att du vill hålla koll på värmen i sommarstugan och kunna styra värmesystemet. Där har du en enkel installation som skyddar dyra saker, det är något vi tror att konsumenter kommer vara intresserade av, säger Lars Ramfelt.

Samtidigt har Yanzis produkter funktionalitet som en hemanvändare aldrig kommer vara intresserade av. I en peppig presentationsvideo får vi se hur sensorer övervakar olika kontorsfunktioner. När ska ett sopkärl tömmas? När ska papper fyllas på i en skrivare? När börjar en projektorlampa närma sig sin förväntade livslängd? Med hjälp av sensorer kan servicepersonal arbeta mer effektivt med att fylla på förbrukningsvaror och tömma kärl.

– Tillsammans med byggnadsinformationsmodellering får sensorerna en tillhörighet och fastighetsägaren kommer få massvis av information som visualiseras i en tydlig struktur i 3D-modellen, säger Linus Malm.

Idag sitter de flesta tjänstemän i öppna kontorslandskap och det blir allt vanligare med funktionsarbetsplatser bland annat för att öka nyttjandegraden på en yta. Sensorer skulle kunna hjälpa den som planerar en kontorsyta att optimera nyttjandet. Den där avskilda soffgruppen där aldrig någon  sitter eller det där köket som bara används ibland. Alla som jobbar på kontor känner igen lokalslöseri och med hårda siffror på nyttjandegrad blir det lättare att fatta beslut om att ändra ytors användning. Men här kommer också en aspekt av övervakning in i bilden. Ingen ogillar sensorn som mäter koldioxid och styr ventilationen, men när sensorer mäter beteende riskerar det att slå tillbaka.

– Rörelsedetektorer kan upplevas som en kränkning av integriteten – trots att de inte kan användas för att identifiera någon person och det måste man ha respekt för, säger Nicklas Sahlgren.

Läs också hur KNX-föreningen bemötte kritiken förra gången.