”Sverige är hopplöst efter när det gäller smarta hem”

Publicerad 24 mar 2015, 09:57

Chefredaktören för en hemelektroniktidning lägger skulden för lite svensk hemautomation på en populär standard – men också på Sveriges elektriker.

Mikael Lindkvist, chefredaktör för pryltidningen M3, skriver i en krönika att hemautomation ligger efter i Sverige. Han illustrerar sin poäng med att måla upp en scen vi sett i många amerikanska filmer där någon svänger in på en garageuppfart och med en knapptryckning från förarsätet öppnar porten till garaget. Trots att det här setts sedan 80-talet i USA är det fortfarande ovanligt i Sverige.

Mikael Lindkvist skyller bristen på svensk hemautomation på Sveriges elektriker. Det är hopplöst, skriver han att hitta en installatör som har koll på den ny trådlösa tekniken. Istället, skriver han, förespråkar svenska elektriker KNX som Lindkvist anser har få förtjänster och många brister – den viktigaste är att det är dyrt.

Det kostar i runda slängar 150 000 kronor att installera ett grundsystem i villan. Och då snackar vi en lösning där du måste anlita elektrikern för 1200 kronor per timme om du vill byta namn på en glödlampa eller ändra en detalj i någon av den förinstallerade scenerna.
Mikael Lindkvist

Till KNX försvar skriver Mikael Lindkvist att det mycket väl kan vara den mest logiska lösningen i offentliga lokaler som sjukhus eller i andra miljöer där tillförlitlighet är första prioritet.

Vägen framåt för den som vill kunna få upp garageporten från en app i sin smarta mobil utan att gå ut i snögloppet är, enligt Lindkvist, early adopters som installerar trådlösa system på egen hand.