”Jag tappade fjäder efter fjäder som försvann under altanen”
Arbetet med att få en impulsfjäder på plats kan leda till stor frustration. Elektrikern Shamsiddin Mahmudov tycker att bilden på en kaotisk hjärtrytm illustrerar känslan väl.
Impulsfjädrar som är pilliga att montera i strömbrytaren och lätta att tappa är en frustration för många elektriker. Shamsiddin Mahmudov startade en tråd om saken i Facebook-gruppen Fluxio.se och har fått många reaktioner. Han illustrerar frustrationen med en skämtbild på hur hjärtfrekvensen påverkas av monteringen.
”Det värsta jag varit med om var när jag skulle montera en dimrad brytare vid ett uterum en vinter. Det var jättekallt om fingrarna och jag tappade fjäder efter fjäder, som försvann ner under altanen…”
Shamsiddin Mahmudov, elektriker.
– Det värsta jag varit med om var när jag skulle montera en dimrad brytare vid ett uterum en vinter. Det var jättekallt om fingrarna och jag tappade fjäder efter fjäder, som försvann ner under altanen. Det gick nog åt en 10-12 stycken ur förpackningen på 20, säger han.
Små viktiga saker:
Enda felet var 5 millimeter för kort skalning
Impulsfjädrar behövs när en strömbrytare ska dimras med exempelvis Plejd-puck. Men eftersom fjädrarna är så små kan de vara svåra att få på plats med hjälp av enbart fingrarna.
Kommentatorer till Shamsiddin Mahmudovs inlägg föreslår därför olika verktyg som kan underlätta. Ett förslag är att använda en böjd spetstång för att trycka fjädern på plats.
– Jag prövade det, men det fungerade inte bra för mig. Det är väl så med oss hantverkare att allt inte passar alla, säger Shamsiddin Mahmudov.
Andra förslag är att använda mejslar för att få fast fjädern. En kommentator har fixat en modifierad mejsel som ger bra grepp om fjädern. En annan använder två flatmejslar – en för att hålla fast fjädern och en för att peta in toppen. En tillverkare av impulsfjädrar, Schneider Electric, föreslår användning av en liten spårmejsel vid monteringen.
Det finns också strömbrytare på marknaden med färdigmonterade fjädrar. Men alla kan eller vill inte använda dem.
– Om man bara behöver strömbrytaren utan dimring är det ju onödigt att fjädern sitter i. Sedan är vi väl vanemänniskor, och det ska mycket till innan man byter fabrikat, säger Shamsiddin Mahmudov.
Mer om belysningsstyrning:
”Nackdelen är att sensorer från olika märken inte alltid lirar ihop”
Han hoppas ändå att tillverkarna hittar på nya sätt att montera impulsfjädrar, så att det blir mindre pilligt. I dagsläget bedömer han att ungefär 30 procent av fjädrarna tappas eller slarvas bort, vilket är slöseri med material och pengar.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen