Logga in

”Stor risk” säger Elsäkerhetsverket om elektrikers video – men tillverkarna är kritiska

Publicerad
8 jun 2020, 06:15
| Uppdaterad
19 feb 2021

Elektrikern Marcus Eklånge Gindemos video där han rycker kardeler ur snabbkopplingar blev omdiskuterad. Men vad säger egentligen experimentet om kontakten i snabbkopplingen?

Tråd efter tråd dras ur snabbkopplingarna som elektrikern Marcus Eklånge Gindemo testar i sin video på Youtube. Han fäster ena änden av en decimeterlång kabel i snabbkopplingen och när den sitter fast drar han i alla ingående kardeler, en i taget.

För en typ av snabbkoppling sitter två kardeler kvar, efter att han dragit lätt med en tång i trådarna. I en annan typ av snabbkoppling blir bara en tråd kvar.

”Alla kardeler i ledaren ska vara anslutna i kopplingen. De ska inte gå att dra ur. I så fall betyder det att kardelerna i mitten inte har fått rätt tryck. Samtidigt är ju tillvägagångssättet att dra ur en kardel i taget inte normalt.”

Lars Jansson, elinspektör Elsäkerhetsverket.

Viktigt att montera rätt
”De måste ta tag i det här – nu!”

Momentnyckel:
Därför ska du inte ha en skruv lös

– Det är fascinerande. Det är inte tryck på alla kardeler i en snabbkoppling, utan väldigt lite tryck. Ibland är det två, tre kardeler som är fastklämda, men aldrig mer än hälften. Jag har gjort det här flera gånger. Det slår aldrig fel, säger Marcus Eklånge Gindemo.

Vad betyder det i praktiken?

– Hur bra är det om det är tung belastning på snabbkopplingen när anläggningsytan är så liten? Och vad händer om det blir kondensfukt eller oxid på kontaktytorna?

Elinstallatören skickar frågorna vidare till en elinspektör på Elsäkerhetsverket som svarar så här:

– Alla kardeler i ledaren ska vara anslutna i kopplingen. De ska inte gå att dra ur. I så fall betyder det att kardelerna i mitten inte har fått rätt tryck. Samtidigt är ju tillvägagångssättet att dra ur en kardel i taget inte normalt, säger Lars Jansson, elinspektör.

Han menar att dålig kontakt kan leda till varmgång som i värsta fall kan ge upphov till brand. Särskilt kritiskt är det vid installationer där belastningen kan bli hög, som i tvättmaskiner och torktumlare.

Lars Jansson har utrett flera fall då brand uppstått på grund av glappkontakt i snabbkopplingar. En gång i en kopplingsdosa där belastningen var ett värmegolv med klinker i ett isolerat uterum. Andra gånger har det handlat om vägguttag med snabbkopplingar där det blivit mycket nära brand då tvättmaskiner varit anslutna. Om kardeltrådarna suttit fast eller ej i de fallen vet han dock inte.

– Men det är stor risk för varmgång och brand om inte alla kardeler är riktigt anslutna, säger han.

Därför är det viktigt att installationen görs rätt, enligt tillverkarens anvisningar, med rätt ledartyp och uppskalning, menar Lars Jansson.

Marcus Eklånge Gindemos video finns också i Facebook-gruppen Inget elfel, men… där den fått många kommentarer. Han har även gjort en uppföljande video där han gör samma test med en Torix-klämma och en så kallad ubåt. I de kopplingarna sitter kardelerna i högre grad fast.

Bland kommentarerna i Facebook-gruppen finns synpunkten att man under normala förhållanden inte drar ur kardeler på det här sättet. Det är också ett av svaren från tillverkarna.

– Testet med att dra ut tråd för tråd ur en snabbanslutningsklämma som demonstreras på filmen visar endast att friktionen är låg mellan de enskilda trådarna inuti FK-ledaren, vilket i sig inte är förvånande med tanke på FK-ledarens uppbyggnad, säger Tomas Gunnarsson, teknisk produktchef hos Schneider Electric.

Urban Wase, vd för Wago Sverige, är inne på samma spår:

– Vad gäller att testa att dra ut enskilda kardeler så är det inte relevant då det ej är baserat på någon verklig situation eller applikation. Innan vi släpper ut våra produkter på marknaden görs många tester, däribland mekaniska utdragstester, säger han.

Snabbkopplingar har väckt debatt: Därför brann elen till diskmaskinen

Snabbkopplingar debatteras:
Därför brann elen till diskmaskinen

Brandutredaren Michael Steen menar att videon kan bygga på en missuppfattning av klämmans funktion. Han påpekar att en FK-ledare med sju kardeler är cirkelrund och att trådarna ligger delvis klämda mellan varandra. De är då lätta att dra ur – så länge det finns en kardel som håller klämman ”öppen”.

– Att det uppstår tillbud med snabbkopplingar tror jag i de flesta fall beror på att den fjäderbelastade klämman har tappat fjädringen mot ledaren av någon anledning. Det kan bero på fabrikationsfel eller att man lossat ledare oförsiktigt och förstört fjädringsegenskaperna. Då uppstår en glappkontakt som genererar mer värme än vad som kan ledas bort, med accelererande varmgång och eventuellt brand som följd, säger Michael Steen.