Logga in

Kontroll före idrifttagning: ”Folk glömmer utlösningsvillkor för jordfelsbrytare”

Publicerad
26 jun 2023, 08:14

Det har blivit bättre och det snackas mer på fältet om kontroll före idrifttagning. Det tycker några vi pratat med. Men så finns det tester som är lätta att glömma eller missa för att man saknar ett instrument. Vilka tester tycker du att kollegorna missar?

Projektledare Lars Skoog hos Granitor Systems tycker det är bra att använda en enkel mall vid kontroll före idrifttagning.

”Mallen påminner mig även om hur resultaten ska tolkas. Sedan är det bra att regelbundet prata om kontrollerna med kollegor, för att hålla fokus och hjälpa medarbetare som tycker det är svårt.”

lars skoog, granitor systems

Fler experttips:
7 råd för att klara kontroll före idrifttagning

Läs också:
Tänker du på kortslutningsströmmen vid ödrift?

På hans checklista finns kontinuitetsmätning av skyddsledare, isolationsprovning och test av jordfelsbrytare. Han har också skrivit in värden som är lämpliga att uppmäta vid olika typ av och storlek på säkring.

– Mallen påminner mig även om hur resultaten ska tolkas. Sedan är det bra att regelbundet prata om kontrollerna med kollegor, för att hålla fokus och hjälpa medarbetare som tycker det är svårt, säger Lars Skoog.

Exempel på råd. Foto Daniel Roos

De tester han upplevt är mest bortglömda ute på fältet är kontroller av utlösningsvillkoret när det finns jordfelsbrytare i kretsen. Brytaren måste då tillfälligt kopplas förbi, eller så krävs ett instrument som klarar att prova detta.

Kontroller på kontor eller i industrier kan också begränsas av att kunden inte vill ha avbrott.

– Annars kan det handla om att instrumenten är relativt dyra. Det gör att flera medarbetare måste dela på ett instrument som kanske inte är på rätt plats för tillfället. Och så tidspress, såklart, säger Lars Skoog.

Behövs uppryckning:
Är det banalt att göra kontroller med installationstestern?

Han upplever ändå inte att det görs många missar med kontrollen. Även Anders Eriksson hos Elma Instruments tycker att det verkar gå åt rätt håll.

– Det har blivit mer tryck kring kontroller sedan Elsäkerhetsverket ändrade sina regler och började ställa mer krav. Det är mer snack på fältet om det här nu, säger han.