Logga in

Därför ska du inte ha en skruv lös

Publicerad
18 feb 2016, 11:06

Att dra skruvarna i elinstallationer med momentskruvmejsel är ett enkelt sätt att minska risken för olyckor. Trots det väljer många montörer bort de hjälpmedel som finns. Här berättar tre experter om vikten av rätt moment.

”Elmontörernas känsla i armen stämmer inte alltid”

Sven Sjödin på verktygstillverkaren Wiha har gjort det till något av en mission att berätta om vikten av rätt moment. Hans företag tillverkar momentskiftnycklar som han anser är väldigt lätta för elektriker att arbeta med.

– Det är enkelt att ställa in rätt moment och dra till det säger klick. Förutom säkerhet så kan elföretagen spara tid och pengar på att göra rätt direkt. Det blir färre jobb som behöver göras om, säger Sven Sjödin.

De flesta elektriker han pratar med är intresserade. Det har varit något svårare att få elgrossistfirmorna att lyfta fram verktygen i sitt utbud, men Sven Sjödin ser även där ett ökat intresse som han hoppas ska ge ett rejält genomslag.

– Förutom säkerhet så kan elföretagen spara tid och pengar på att göra rätt direkt. Det blir färre jobb som behöver göras om.

– Sedan finns det ju montörer som anser sig ha sådan känsla i armen att de känner när de dra med rätt moment, vilket väl inte alltid stämmer.

Han tror att majoriteten av elektriker slarvar med momentdragningen och försöker hitta flera sätt att nå ut med information för att få till bättre rutiner i branschen.

– Jag samarbetar med EUU och andra utbildningsföretag. Dessutom har vi ett samarbete med yrkeslandslaget som säkert kan få genomslag.

”Se över elinstallationerna och dra i efterhand”

Mikael Hylander, produktchef för normprodukter och kapslingar på Hager som rekommenderar momentdragning till de flesta av sina brytare.

– Vi säljer mycket dvärgbrytare med så kallade ”Quick Connect”, som inte skruvas utan redan har rätt moment i klämman. Men fasskenan måste ändå fästas någonstans och då är momentet väldigt viktigt, säger Mikael Hylander.

– När centraler och skåp monteras på annan plats än där de installeras är det också bra att gå över anläggningen där den ska placeras.

Mikael påpekar också att det är viktigt att se över sina installationer och dra i efterhand eftersom koppar flyter och långsamt ändrar form. När centraler och skåp monteras på annan plats än där de installeras är det också bra att gå över anläggningen där den ska placeras. Transporter kan skaka loss och försämra kontakterna.

”Lösa skruvar kan leda till brand”

Joakim Grafström, elsäkerhetsansvarig på EIO förklarar att det är brandrisken som minimeras med rätt moment.

— Om anslutningen sitter för löst ökar motståndet och därmed risken för det som kallas varmgång och som kan leda till brand. Om montören i stället drar för hårt kan det uppstå sprickor som också försämrar kontakten och leder till samma problem. Att dra med rätt moment är alltid att rekommendera, säger Joakim Grafström.