Logga in

Elektrikern Patrik blev kostrådgivare – och bytte meny

Publicerad
15 feb 2021, 05:44
| Uppdaterad
22 mar 2021

Som elektriker fyllde Patrik Andersson lunchlådan med snabba grejer som korv&pulvermos. Som PT och kostrådgivare har han tänkt om.

Patrik Andersson driver företaget Sovereign Fitness i Göteborg sedan 15 år tillbaka. Han är kostrådgivare, personlig tränare, massageterapeut – och har ett förflutet som elektriker. Vi ställde fem frågor.

Vad åt du själv till lunch under din tid som elektriker?
– Det här var i slutet av 1980-talet, och jag jobbade på en elfirma i Hägersten i Stockholm. När jag hade matlåda blev det ofta snabba grejer som nudelsoppa, mackor eller potatismos och korv. Det var sånt som jag gillade snarare än vad kroppen behövde, säger han.

Läs mer: Svårt sälja sallad till elektriker

Slarvar aldrig med lunchen: ”Vi elektriker måste vara skärpta”

Hur ser du på lunchens betydelse idag?
– Du behöver energi och vitaminer för att hålla dig vaken, fullt fokuserad och alert.  Som elektriker kan du exempelvis vara tvungen att jobba i en elcentral med spänningen på, även om man inte ska det. Då ska man inte behöva vara trött för att man ätit fel. Och det ska vara rätt sorts energi, inte energidrycker som ger en snabb rush men lika snabbt rusar ur kroppen. Det skapar kaos för vårt blodsocker och triggar oss att äta mer och onyttigare.

”Ät grönt och färgglatt så presterar du bättre. Tryck på rejält med grönsaker i olika färger, gärna olika kålsorter, på halva tallriken.”

Vad rekommenderar du till lunch?
– Ät grönt och färgglatt så presterar du bättre. Tryck på rejält med grönsaker i olika färger, gärna olika kålsorter, på halva tallriken. Du ska inte vara rädd för fett, men man ska ha en sund respekt för det. Se till att inte överäta på måltiderna så att du blir däst utan planera in mellanmål på rasten. Och se till är öka intaget proteiner, som håller dig mätt och fokuserad längre.

Vilka proteinkällor ska man satsa på?
– De proteinkällor som de flesta känner igen är säkert kyckling, kalkon, ägg, keso och kvarg. De är bra, men få in fisk ett par gånger i veckan som lax, torsk eller tonfisk. Från vegetabilier hittar vi protein i bönor, linser och böngroddar.  Ät dem gärna med lite vinägrett så blir det mer smakrikt.

Har du något tips för den som tycker att det känns motigt att rycka upp sin lunchlåda?
– En förändring måste vara applicerbar. Vi lever ju i verkligheten, inte tillsammans med en kostrådgivare eller PT. Om det känns bökigt med matlagningen kan man testa livsmedelskedjornas salladsbufféer. Där är det jättelätt att plocka på sig kyckling, ägg och olika färgglada grönsaker. Det handlar om att bryta vanor, och du kommer snart känna att du mår bättre, sover bättre och att magen blir bättre, säger Patrik Andersson.