Logga in

Elektrikern Johan: ”I mitt egna bolag gör jag bara snickerijobb”

Publicerad
23 feb 2021, 05:45

Johan Åberg i Norrtälje är anställd som elektriker, men har fortfarande sitt snickeriföretag kvar.

— Jag gör mindre arbeten vid sidan av, men inget som konkurrerar med min anställning.

När Johan Åberg flyttade till Norrtälje blev han heltidsanställd på Roslagens Elektriska. 

Men han hade redan startat ett aktiebolag, som han frilansat en del genom. Det fick leva vidare — men han gör inte några elektrikerjobb.

Sugen på att göra samma som Johan? Starta eget – och behåll anställningen

— Nej, inget som konkurrerar, utan i mitt bolag gör jag bara snickerijobb. Visst har det hänt att jag fått frågan om eljobb när jag varit på byggen, men då har jag fakturerat via min arbetsgivare.

Mer om företagande: Elfirmans drömrekrytering – en vd utan elkunskaper

Eftersom Johan numera har små barn och köpt hus, finns det inte jättemycket tid över till jobben genom företaget, men han vill ändå ha det kvar.

— Jag har bra insikt i kostnader och alltid varit ganska införstådd med vilka utgifter min chef, som företagare, har. Det är en styrka, att förstå pengars värde och inte ta dem för givet.

— Jag har väldigt många entreprenörsegenskaper och har aldrig velat släppa den drömmen. Samtidigt trivs jag med alla fördelar som finns med en anställning. Jag behöver inte fundera på om pengarna kommer in den här månaden, säger han.

Dan har också entreprenörsegenskaper, men: ”Ingen vill tillverka min klammer”

Johan ser också att han har en större förståelse för sin arbetsgivare, med sin företagarerfarenhet.

— Jag har bra insikt i kostnader och alltid varit ganska införstådd med vilka utgifter min chef, som företagare, har. Det är en styrka, att förstå pengars värde och inte ta dem för givet.

Hans tips till andra som funderar på att kombinera anställning med företag är att alltid vara transparent mot sin arbetsgivare.

— Det har varit viktigt för mig att hela tiden vara ärlig och aldrig försöka dra nytta av företaget jag jobbar åt, utan vara väldigt tydlig att man inte konkurrerar med sin egen arbetsgivare. Håll en god relation där, hemlighåll inte något, för det kommer alltid fram förr eller senare, på ett dåligt sätt. 

Hur gör du för att varva ned från alla hantverksjobb?

— Varvar man någonsin ned? Jag varvar nästan bara upp. Det är mycket jobb i mitt liv. Men att umgås med familjen, bara vara och ta en halvdag extra ledigt försöker jag om det finns möjlighet till det. Sedan är mina jobb ett stort intresse också. Det är jättekul att jobba.