Logga in

”En tandsköterska och en läkare ska flytta hit”

Publicerad
20 okt 2020, 09:08
| Uppdaterad
3 feb 2021

Projekt Kaxås har blåst nytt liv i en avfolkningsbygd och fått människor att flytta ut på landet. Roger Jönsson, delägare i Jemtel är hoppfull om att trenden ska kunna brytas.

– När den yngre generationen flyttar härifrån och den äldre dör blir husen sommarställen. Det är något som projektet har lyckats förändra genom att förmå folk att sälja husen istället för att låta dem stå och förfalla. Det har aldrig varit så många objekt på Hemnet i Offerdalsbygden som nu.

Läs det första reportaget från Kaxås
”En tandsköterska och en läkare ska flytta hit”

Gymnasieantagning 2020
Fler tjejer vill bli elektriker

Vi träffade Roger Jönsson, delägare i Jemtel, för ett år sedan. Då pågick försäljningen av de 40 nya villor som ska byggas med vacker utsikt i Övre Kaxås för att locka barnfamiljer till byn och rädda både den nedläggningshotade byskolan och samhället i stort. Den första av villorna är uppförd och till december ska tre vara klara, även om arbete återstår. Men än har inga elektriker nappat. En lärling är det närmaste. Han har flyttat till byn men inte till en av de nybyggda villorna och Roger har ännu inte haft möjlighet att anställda honom. Men Roger tycker ändå att projektet är en succé.

– En tandsköterska och en läkare ska flytta hit. Tänk vilken samhällsnytta att få en fast läkare på hälsocentralen istället för hyrläkare.

– Det var en kille från södra Sverige som såg artikeln i Elinstallatören som jag haft kontakt med.

Det visar sig när vi ringer den elektrikern att det inte blir någon flytt till Jämtland i brådrasket. ”Verkligheten kom ikapp, vi har familj här. Men jag håller kontakten med Roger”, säger han.