Logga in

De blev uppsagda – startade eget i stället

Publicerad
23 feb 2021, 05:46

Beskedet kom som en kalldusch – firman lades ner och alla elektriker förlorade jobbet. Men innan uppsägningstiden var slut hade Alex Karlström startat eget tillsammans med tre kolleger.

Det började som en vanlig dag på jobbet i november 2014, och Alex Karlström hade varit montör på samma elfirma i Härnösand sedan han gick ut gymnasiet tio år tidigare. Men den här dagen samlade ledningen plötsligt alla anställda för att ge ett dystert besked. Ägarna ville trappa ner. Företaget skulle läggas ned. Samtliga tio elektriker varslades om uppsägning.

Åtta tips till kombinatörer: Starta eget – och behåll anställningen

Mer om chanstagande i elbranschen: Elfirman rekryterade en vd utan elkunskaper

Mer om företagande: ”En vd ska inte behöva syssla med försäljning”

– Det kom helt oväntat. Men vi var fyra montörer som direkt kände att vi ville fortsätta att jobba tillsammans med ungefär samma inriktning, och vi började genast klura på att starta eget, säger Alex Karlström.

Alex Karlström ute på jobb med ­montören Abdul Ghani. Foto: Anders Eliasson

Deras första idé var att driva vidare den befintliga verksamheten. Företaget hade gott renommé och en upparbetad kundkrets, främst bland industriföretag i trakten. De fyra kollegerna gick till firmans ägare och gav dem ett bud, som Alex beskriver som skäligt. Men de fick nobben.

”Att gå från anställd till arbetsgivare var som att komma in i en ny värld. Skitkul, men vi var fyra montörer utan erfarenhet av hur man skaffar bankkontakter, ansöker om krediter, leasar bilar och allt annat som krävdes.”

Alex Karlström

Då bestämde de sig för att starta en ny elfirma, som döptes till Powerup Electrics AB. De fyra gick in som lika stora delägare, och Alex volonterade till vd-rollen. Men i praktiken jobbar han på samma sätt som de övriga tre – både praktiskt ute på jobb och internt med att ratta firman. Ytterligare en montör hängde på och blev anställd i Powerup redan från starten. 

Sedan följde en period som Alex Karlström beskriver som tuff. 

– Att gå från anställd till arbetsgivare var som att komma in i en ny värld. Skitkul, men vi var fyra montörer utan erfarenhet av hur man skaffar bankkontakter, ansöker om krediter, leasar bilar och allt annat som krävdes. 

Uppstarten skedde dessutom medan de fortfarande jobbade heltid hos sin tidigare arbetsgivare. Alla hade varit anställda där länge och hade flera månaders uppsägningstid. Det blev mycket jobb på kvällar och helger för att få i gång den nya firman. 

Några lån ville de inte ta. Strategin var i stället att hitta en större kund som kunde trygga ekonomin den första tiden. Hos den tidigare arbetsgivaren hade de främst jobbat inom industrin, men även inom högspänning. Nu lyckades de få ett uppdrag, som täckte in större delen av 2015, hos ett företag i vattenkraftsbranschen. Dessvärre inte i Härnösandstrakten.

– Vi var flera som hade småbarn, och ingen hade egentligen något intresse av att jobba borta. Men det första året hade vi inget val, minns Alex.

”Vi jobbade stenhårt på att promota företaget och oss själva, att ge bra personlig service och vi annonserade mycket på Facebook och Google.”

Måndag till torsdag låg de ute på jobb vid vattenkraftverk som renoverades i Värmland, Västerbotten och Jämtland. På fredagarna försökte de jobba så mycket som möjligt hos privatpersoner och företag hemma i Härnösand. Allt för att bli ett välkänt namn i trakten.

— Vi jobbade stenhårt på att promota företaget och oss själva, att ge bra personlig service och vi annonserade mycket på Facebook och Google, sammanfattar Alex Karlström. 

Kombinatör: Elektrikern Johan: ”I mitt egna bolag gör jag bara snickerijobb”

Året därpå fick den unga firman sina första uppdrag på industrier och kraftbolag i Härnösandsområdet. 2017 började det lossna på allvar. Nu fick de vara med och fajtas om lite större jobb på några miljoner kronor.

 – Att räkna på större jobb var inget vi hade erfarenhet av. Men som montörer vet vi hur lång tid olika saker tar att göra, och vi fyra delägare hjälptes åt att räkna, säger Alex.

Under åren har de anställt ytterligare några personer. Powerup har numera åtta montörer, delägarna inräknade. En annan viktig rekrytering var en ”spindel-i-nätet” som sköter allt det administrativa. 

– När kunderna började bli allt fler så insåg vi att vi behövde någon som avlastade oss med det administrativa arbetet. Det är svårt att vara ute på uppdrag och samtidigt ta telefonsamtal från kunder som vill prata jobb, boka och boka om. Och börjar man sjabbla kan ett dåligt rykte sprida sig snabbt. Du måste alltid ge bra service, poängterar Alex Karlström.

Att företaget kan erbjuda många typer av tjänster ser han som en viktig styrka. Allt från att skarva högspänningskablar och göra industriinstallationer till att svetsa fiber och installera nya uttag hos privatpersoner.

– Det är därför vi har lyckats nå hit från scratch på fem år. Att vara för hårt nischad funkar inte på en liten ort, säger Alex.

Omsättningen har sakta klättrat uppåt och landade i fjol på cirka 6 miljoner kronor. Målet är att fortsätta att växa, både vad gäller antalet anställda och omsättning.

”Min största rädsla har varit att det inte ska finnas tillräckligt med jobb om några månader. Men nu efter fem år får jag inte ont i magen längre när det går lite upp och ner.”

– Men att tjäna stora pengar på att vara hantverksföretag är väldigt svårt enligt min uppfattning. I alla fall om du vill vara hederlig och inte köra över kunderna, säger Alex.

Han sticker inte under stol med att det har varit mycket slit de senaste åren. Han jobbar fler timmar än förr, och arbetstid och fritid glider ihop. Ringer en kund på kvällen måste man kanske svara även om man sitter med sin familj. Ansvaret för de anställda kan också kännas tungt ibland.

– Min största rädsla har varit att det inte ska finnas tillräckligt med jobb om några månader. Men nu efter fem år får jag inte ont i magen längre när det går lite upp och ner. Jag vet att det är så här det brukar se ut, säger Alex Karlström. 

Har du någonsin ångrat att ni startade eget?

– Nej, aldrig. Jag har ett mer intressant arbete nu när jag både får jobba som montör, räkna på jobb och ge folk service på ett annat sätt. Förr när jag var anställd gjorde jag det arbetsordern sa, nu kan jag föreslå lösningar som kunden kanske inte ens har tänkt på, och det är roligt att göra folk nöjda och glada.

Har du något tips till andra elektriker som funderar på att ta steget?

– Ha en tydlig vision om vilken typ av firma du vill ha, ta inte många beslut hastigt och försök ha bra personer att bolla med. Och var beredd på att det inte alltid är en dans på rosor.