Logga in

Elektriker på plats innan polisens tekniker efter explosionen i Linköping

Publicerad
14 sep 2020, 06:15

”Som att befinna sig i en krigszon” säger montören som kopplade ur strömmen i fastigheten efter att en detonation med upp till 30 kilo dynamit förstört delar av ett bostadshus i centrala Linköping.

– Vi var på plats i ett tidigt skede för att koppla bort den befintliga strömmen och ersätta med provisorisk byggström och belysning. Detta måste göras direkt innan polisens tekniker kunde gå in och påbörja sitt undersökningsarbete i fastigheten. I början var det en märklig och lite kuslig känsla att gå omkring och arbeta inne i ett hus fullt med glassplitter och spruckna väggar. Det kändes som att befinna sig i en krigszon, det säger Oskar Berzelius, montör på Tornby El till nyaprojekt.se

Brandutredningar: ”Polisen måste ta hjälp av elektriker”

Farlig elinstallation: ”Elgiganten har hittills varit duktigt på att friskriva sig från ansvar”

Tornby el köptes nyligen upp av Instalco och ska fusioneras med det befintliga Instalco-bolaget APC Elinstallatören AB. Torny el fick renoveringsuppdraget på Ådalagatan av det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden tillsammans med byggbolaget Teknikbyggarna. Det var först under förra hösten som renoveringen kunde komma i gång efter att polisen haft huset avspärrat.

Sprängladdningen utlöstes troligen av ett sms från en mobiltelefon till en annan, båda billiga moboler med oregistrerade kontaktkort köpta dagen innan explosionen. Det visar mobiltrafikanalys, det skriver dn.se

 ”Vårt uppdrag var att gå igenom all befintlig el och se till och kontrollera så det var säkert.”

Ingen människa dog i sprängdådet men det tillskrivs ren tur eftersom detonationen är en av de största i svensk kriminalhistoria. Ett 20-tal människor skadades lindrigt. De materiella skador blev omfattande med 131 skadade lägenheter varav 10 totaltförstördes. Ingen har gripits för dådet.

I en artikel i nyaprojekt.se berättar montören Oskar Berzelius på Tornby el om elarbetena efter sprängningen.

– Vårt uppdrag var att gå igenom all befintlig el och se till och kontrollera så det var säkert. Då huset var helrenoverat så sent som 2011 ville man att vi skulle behålla så mycket som möjligt av den befintliga elen. Av de 37 lägenheterna på Ådalagatan 1 och 3 har vi dragit helt ny el i 12 lägenheter och i de resterande kompletterar vi den befintliga elen, säger Oskar Berzelius till tidningen.