Logga in

Det handlar larmstrejken i Göteborg om – egentligen

Publicerad
17 sep 2020, 08:41
| Uppdaterad
10 feb 2021

I går onsdag varslade Elektrikerförbundet två arbetsplatser om sympatistrejk i den pågående konflikten på Hometec Security. Men till skillnad från i lönerörelsen är det inte Installatörsföretagen som är SEF:s huvudsakliga motpart i konflikten.

– Egentligen är det här en konflikt mellan två fackförbund, Svenska Elektrikerförbundet och Unionen.

Henrik Junzell.
Henrik Junzell, förhandslingschef på Installatörsföretagen.

Det säger Henrik Junzell, förhandslingschef på Installatörsföretagen.

– Vi har ingenting med konflikten på Hometec att göra, vi företräder inte företaget och är inte med i förhandlingen. Däremot använder SEF tyvärr våra medlemsföretag som gisslan i den här tvisten.

Lön i Corona-tider
”Om det blir något extra i lönekuvertet i år är för tidigt att säga”

Kontrovers
Vem har rätt om elektrikernas löner?

Sedan den 3 september strejkar de anställda larminstallatörerna på företaget Hometec Security AB i Göteborg. Elektrikerförbundet har sedan i april förhandlat om att få teckna kollketivavtal för sina medlemmar istället för det kollektivavtal som företaget har med fackförbundet Unionen. I går onsdag kom ett nytt varsel från SEF om sympatistrejker i två steg. Onsdag den 23 september omfattas företag som utför elinstallationsarbete i Verisure-anläggningar. Och från fredag den 25 september omfattas även två projekt där Installatörsföretagens medlemsföretag har anställda på plats. Det är bussdepån i Ljungarum i Jönköping samt Hisingsbron i Göteborg.

– Det är ett tiotal personer som omfattas i Jönköping och betydligt fler på Hisingsbron. Om det inte löses innan dess kommer det påverka projekten. Jag tror att alla kan se att det inte är våra företag som är involverade i den här tvisten och vi kan varken påverka SEF eller Unionen i den, säger Henrik Junzell.

Vad händer nu i konflikten?

— Vi har löpande kontakt med Medlingsinstitutet som är inkopplat för att lösa grundkonflikten. Mycket kan hända innan varslen löses ut. Men vi är givetvis beredda att stötta våra medlemsföretag, säger Henrik Junzell på Installatörsföretagen.