Logga in

Vad säger kunderna om att du tiktokar?

Publicerad
6 nov 2023, 07:00

Mathias Hultman är känd som the_spark_man på Tiktok där han fått 10 000 följare på ett år. För honom är sociala medier en självklar del av jobbet som elektriker. Vad svarar han om den vanligaste frågan han får?

Så får han följarna att stanna:
5 viktiga tips till elektriker som vill tiktoka 

15 snabba frågor till Mathias Hultman:
”Jag är en jävel på att spika kulo”

Nämen tjenare! På bred östgötska inleder Mathias Hultman, även känd som the_spark_man på Tiktok, filmklippet från en badrumsrenovering. I det här fallet skämtar han om att det inte finns något skydd för fönstret som tagits bort och att det kan regna in.

I andra filmer är tonen och innehållet betydligt mer seriöst. Till exempel när han visar hur man ska dra lös FK, ansluta biledare och få plats med ändhylsor i trånga utrymmen. För det är så han tänker med Tiktok-kontot, att det ska vara både humor och allvar, för en bred målgrupp. Det uppskattas, har det visat sig. På ett år har Spark man fått över 10 000 följare.

– Jag gillar att lära ut och kan jag få någon att skratta är det ju bra, säger han.

Mathias Hultman. Foto: Maria Nöjd

”Det blir en väldigt direkt feedback, som jag gillar. Ibland kommer det ”kräks” men det skakar jag av mig.”

På jobbet, som elektriker på det egna enmansföretaget Jusseryd El & Skog i Ödeshög – han gör även en del skogsvårdsuppdrag som firmanamnet antyder – har filmandet numera blivit vardag både för honom och flera av hans kunder. I livesändningarna kan följarna se vad han gör och hur, ställa frågor och kommentera.

– Det blir en väldigt direkt feedback, som jag gillar. Ibland kommer det ”kräks” men det skakar jag av mig. Den perfekta ”liven” är när det kommer många bra frågor eller tips på hur man kan göra annorlunda, säger Mathias Hultman.

Och ibland får han själv anledning att tänka om. Till exempel när den trogna och engagerade följaren Adam Josefson, på Elovent i Kalmar, reagerade på hur han hade byggt in en dosa och hade ett annat, bättre förslag. Numera är Adam Josefson ibland med i livesändningarna. De delar skärmen så att det blir som ett telefonsamtal inför publik.

Men vad säger dina kunder om att du filmar på arbetstid – när du är ute på jobb?

– Det är nog den vanligaste frågan jag får, men ingen har klagat. Jag tror att de flesta tycker att det är kul och jag är snabb när jag jobbar så de brukar bli nöjda. Grejen är att det ska vara enkelt att filma. Jag har med en mobilhållare och ibland ett stativ som jag ställer upp och sen kör jag bara på.

Adam Josefson och Mathias Hultman lärde känna varandra på Tiktok. Nu ringer de varandra ofta för att snacka jobb och gör podden Elfel och kaffe ihop. Här är de gäster i Elektrikerpoddens studio på Elmässan i Kista. Foto: Maria Nöjd.

Under en livesändning bollade elektrikern Gustav Qvist, på Kalmar VVS & Elmontage, upp idén att de borde göra en podd. Intresset verkade finnas bland följarna och nu gör trion, Gustav, Adam och Mathias, podden Elfel och Kaffe tillsammans. 

– Vi är inte konkurrenter till Elektrikerpodden som är mer fokuserad på regler och standarder. Vår podd är mer som snacket i fikarummet, att förmedla vardagen. Det ska vara gött i örat, säger Mathias Hultman.

När första avsnittet sändes hade de 300 lyssnare. På det senaste, avsnitt 33, var lyssnarsiffrorna uppe i 2500.

– I början hade vi inget manus och jag hade aldrig klippt ljud men vi var jättelyckliga att 300 lyssnade, säger Adam Josefson.

”Folk har föreslagit att jag borde bli lärare men även om jag gillar att lära ut vill jag inte sluta jobba som elektriker.”

Många, särskilt de som är nya som elektriker, tycker att det kan vara jobbigt att fråga chefen hur man ska göra. Då är möjligheten att ställa frågor till kollegor på Tiktok ett perfekt alternativ, tycker Adam Josefson.

Nu har de slipat lite på kvaliteten och bjuder in gäster som är hantverksrelaterade – som elektriker och rörisar.

Tiktok, Instagram och podd. Vilken av de tre kanalerna gillar du mest, Mathias Hultman?

– Tiktok för att det är interaktivt och direkt. Instagram är mer som ett skyltfönster där jag visar upp mina jobb, en smidig marknadsföringskanal. Och podden är lite mer skönt vardagssnack.

Tjänar du några pengar på de här bisysslorna?

– Nej, men det händer att folk skickar lite material som de vill att jag ska testa.

Vad gör du om fem år? Är du elektriker eller infuencer?

– Samma som nu. Jag älskar mitt jobb. Folk har föreslagit att jag borde bli lärare men även om jag gillar att lära ut vill jag inte sluta jobba som elektriker.

Har du frågor om elinstallation?

Mathias Hulthman och Adam Josefson svarar gärna på frågor om elinstallationer – via Tiktok och Instagram. Du hittar dem på:

Tiktok: Mathias: the_spark_man 
Adam: tappadelektriker

Instagram: Mathias: jusseryd_el_o_skog  
Adam: adamjosefson